УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДУ ПОВІРКИ ЛІЧИЛЬНИКІВ ВОДИ

Автор(и)

  • Вадим ЛАБУНСЬКИЙ ТОВ "НВП "Центр енергообліку"
  • Наталія ЗАЩЕПКІНА Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» https://orcid.org/0000-0001-9397-6632
  • Анастасія ЛАБУНСЬКА Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

DOI:

https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-74-22

Ключові слова:

Лічильники, повірка, метрологічні показники, метод, установка, похибка, достовірність

Анотація

З кожним роком використання води населянням збільшується. І це проблема не тільки екологічна, а й проблема виживання людини в наш час. Особливо гострою вона встала зараз під час військового вторгнення на територію України. Знищується екологія нашої країни, особливо потерпають від залишків нелюдської поведінки загарбників наші річки. Населення вже не раз під час війни стикалось з нестачею води. Тому проблема економного використання та споживання води є актуальною.

Цю проблему, як і багато інших, вирішували через заощадження коштів в побуті, шляхом використання лічильники води.  Досвід використання побутових лічильників води довів свою доцільність та ефективність, бо саме, використання таких лічильників дає можливість реальної економії як обємів води, так і коштів, бо  оплачувалось  тільки за кількість фактично спожитої води.

Кількість лічильників води, встановлених у квартирах, постійно збільшується та  разом з цим, дедалі більша кількість таких лічильників вимагають проведення планової повірки. Причина - з часом точність вимірювань знижується та збільшується похибка, внаслідок чого досить часто страждають мешканці. Фактором погіршення метрологічних характеристик лічильників є інтервал часу роботи приладу та умови, за яких він функціонує. Чинникі, які впливають на невірні показники мають різну природу. Тому повірка лічильників є обов’язковою для всіх користувачів.

Розроблений удосконалений метод повірки лічильників на місці. Здійснення повірки на місці експлуатації лічильників дозволило зменшити вартість та час надання послуги з повірки. Додатковий ефект від оптимізації процесу повірки лічильників води полягає в тому, що повірки проводяться з урахуванням особливостей монтажу лічильників.

##submission.downloads##

Опубліковано

29.06.2023

Як цитувати

ЛАБУНСЬКИЙ, В. ., ЗАЩЕПКІНА, Н. ., & ЛАБУНСЬКА, А. . (2023). УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДУ ПОВІРКИ ЛІЧИЛЬНИКІВ ВОДИ. MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, (2), 67–71. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-74-22