АНАЛІЗ ВПЛИВУ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ НА РІВЕНЬ ЧИТАЦЬКОГО ПОПИТУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-74-14

Ключові слова:

місце проживання, фактор впливу, читацький попит, книга, населений пункт

Анотація

У роботі наведено перелік факторів, що впливають на рівень читацького попиту: місце проживання; рівень освіченості; професія (рід занять); контент, тематика видання; наяв-ність (доступність) видання; сім’я (роль сім’ї); читацькі традиції; соціальне становище. При цьому, найбільш пріоритетним з них є фактор «місце проживання».

Кількість та розподіл населення у міста та сільських населених пунктах має неабиякий вплив на рівень читацького попиту. Велика кількість населення в містах призводить до зростання читацької активності. Це пов'язано з більшою доступністю книжкових магазинів, бібліотек, культурних закладів та інших літературних ресурсів.

У сільських населених пунктах, де кількість населення зараз менша, рівень читацького попиту може бути нижчим. Це може бути пов'язано з обмеженою доступністю до книжкових магазинів та бібліотек. Однак варто відзначити, що деякі села можуть мати активну читацьку спільноту, особливо якщо існує доступ до електронних книг та інтернет-ресурсів.

Для розуміння принципів формування читацького попиту наведено класифікацію населених пунктів за кількістю проживаючого населення. Порівняно чисельність міського та сільського населення, а також часові зміни цієї кількості. Проаналізовано залежність кількості населення від регіону проживання. Продемонстровано тенденції зміни кількості міст, селищ міського типу та сільських населених пунктів у визначеному часовому проміжку. Також порівняно кількість адміністративно-територіальних одиниць за регіонами України. Наведено розподіл випуску книг та брошур за територіальною ознакою.

##submission.downloads##

Опубліковано

29.06.2023

Як цитувати

КУДРЯШОВА, А. (2023). АНАЛІЗ ВПЛИВУ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ НА РІВЕНЬ ЧИТАЦЬКОГО ПОПИТУ. MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, (2), 105–111. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-74-14