КЕРУВАННЯ ДОСТУПОМ ДО ІНФОРМАЦІЙНИХ ДАНИХ В ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ІНФОКОМУНІКАЦІЙНИХ МЕРЕЖАХ

Автор(и)

  • Микола Васильківський Вінницький національний технічний університет https://orcid.org/0000-0002-6586-2563
  • Діана Нікітович Вінницький національний технічний університет
  • Ольга Болдирева Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31891/2219-9365-2022-72-4-1

Ключові слова:

інтелектуальна інфокомунікаційна мережа 6G, цифрова платформа наступного покоління, інформаційний захист даних, інтегрована архітектура керування захистом даних, відкрита багатосторонняї екосистема, смарт-контракт, функціональна сумісність

Анотація

Досліджено технології побудови інтелектуальних інфокомунікаційних мереж 6G у форматі цифрових платформ наступного покоління, які запропонують цифрові послуги з повним охопленням. Визначено ключову особливість систематичної структури керування даними, яка реалізує загальні підходи до даних, забезпечуючи прозору, ефективну, внутрішню безпеку та захист конфіденційності для внутрішніх та зовнішніх операцій в мережі 6G. Розглянуто основні концепції та відповідні мережеві функції та послуги.

Розглянуто інтелектуальну систему керування інформаційним захистом даних. Зокрема, досліджено сценарії керування даними в мережах 6G при участі кількох користувачів, які можуть бути потенційними споживачами даних, тобто споживати інформаційні дані або знання, надані системою 6G, або можуть бути постачальниками даних системи 6G. При цьому, мережа 6G може мати власну структуру керування доступом до даних, але, з іншого боку, технологія 6G також може реалізувати структуру керування даними разом з іншими учасниками галузі на основі їх власних знань у предметній галузі.

Досліджено схему інтегрованої архітектури керування захистом даних на основі технології розподіленого реєстру (DLT) для інтелектуальної радіомережі 6G. При цьому, технологія DLT знаходиться в ядрі системи мобільного зв'язку наступного покоління за допомогою відкритої екосистеми та формує новий рівень керування, що забезпечує самодостатню схему ідентифікації, отже автентифікація може виконуватися безперешкодно у різних доменах. Рівень керування даними та доступу до даних (DM/DA) створений для керування мережними та даними користувача і підтримує обмін сегментованими даними при збереженні вбудованої  конфіденційності в декількох доменах.

Досліджено властивості технології DLT для досягнення трьох основних принципів проектування відкритої багатосторонньої екосистеми, а саме відкритості, функціональної сумісності та благонадійності. Оскільки будь-яка спроба доступу до даних та інформації через сервіси DLT буде реєструватися в реєстрі, властивість перевірки має ключове значення для реалізації принципу відкритості. При цьому, функціональна сумісність гарантує перетворення мережі 6G на багатосторонню екосистему, що забезпечує спільне надання послуг. Використання смарт-контракту дозволяє зовнішнім учасникам отримувати доступ через API до спільно використовуваних даних з іншого домену відповідно до умов, визначених власником даних. Крім того, запущений смарт-контракт (API) виконуватиметься автоматично, що сприяє функціональній сумісності в інтелектуальних інфокомунікаційних мережах.

##submission.downloads##

Опубліковано

29.09.2022

Як цитувати

Васильківський, М., Нікітович, Д., & Болдирева, О. (2022). КЕРУВАННЯ ДОСТУПОМ ДО ІНФОРМАЦІЙНИХ ДАНИХ В ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ІНФОКОМУНІКАЦІЙНИХ МЕРЕЖАХ. MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, (4), 5–17. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2022-72-4-1