ТРИПАРАМЕТРОВИЙ МЕТОД ВИМІРЮВАНЬ ІНФОРМАТИВНИХ ПАРАМЕТРІВ ЗРАЗКА СТІЧНИХ ВОД КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБНИЦТВ
DOI:
https://doi.org/10.31891/2219-9365-2025-82-23Ключові слова:
кондитерські виробництва, райони населених пунктів, лужні стічні води, виробничі ємності, занурюваний вихорострумовий перетворювач, осердя перетворювача, теорія електричних сигналів та кіл, стовп рідини, вихорострумовий метод, інформаційна надмірність, алгоритми вимірювального контролюАнотація
Досліджено розширення функціональних та технічних можливостей занурюваного вихорострумового перетворювача (ПЗВП), стосовно сумісного трипараметрового інформативного контролю питомої електричної провідності χ, відносної діелектричної проникності εr та температури t лужних стоків кондитерських виробництв. На основі занурюваного ПЗВП, який включає до себе тільки одну обмотку, яка може здійснювати дві функції: намагнічування зразка та вимірювання параметрів зразка стічних вод, досліджено трипараметровий метод вимірювань фізико-хімічних параметрів лужних стічних вод кондитерських виробництв. При цьому ПЗВП замість осердя використовує стовп рідини, що заповнює круглий наскрізний отвір в результаті занурювання ПЗВП у ємності зі стічною водою, тобто стовп лужної стічної води з відповідної ємності (прийомної камери, відстійники, ємності для усереднювання стоків, біологічних реакторів, стабілізаційних басейнів та ін.), який заповнює отвір занурюваного ПЗВП є одночасно і осердям і зразком стічних вод, параметри якого підлягають вимірюванням. Оскільки, основними критеріями при виборі технології очищення концентрованих стічних вод переробних і харчових виробництв є склад води, за чисельними даними питомої електричної провідності χ, відносної діелектричної проникності εr та температури t лужних стоків можна визначити нормативні характеристики, на основі яких обирають оптимальний метод очищення стічних вод кондитерських виробництв. Наведено алгоритми вимірювальних і розрахункових процедур спільних вимірювань параметрів εr, χ і t. Отримано результати вимірювань питомої електричної провідності χt, відносної діелектричної проникності εrt та температури t зразка лужних стічних вод кондитерських виробництв.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Вадим СЕБКО, Валерій ЗДОРЕНКО, Наталія ЗАЩЕПКІНА, Сергій БАРИЛКО

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.