ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ В СИСТЕМАХ АВТОМАТИЗАЦІЇ БУДІВЕЛЬ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2219-9365-2024-78-31

Ключові слова:

безпека, система автоматизації будівель, технології IoT

Анотація

В роботі проаналізовано будівлі, які є контейнерами безлічі різних видів людської діяльності, що підтримуються різними видами технологій. Тип і корисність будівлі визначають її унікальні потреби в безпеці. Відсутність належної сумісності та стандартів безпечної архітектури створює потенційні небезпеки та загрози для контролю, особливо для критично важливих для безпеки об'єктів. З іншого боку, будівлі неоднорідні. Різні будівлі призначені для різних цілей, тому мають різні вимоги. Запропоноване рішення є надійним завдяки мінімальній функціональності мікроядра в просторі ядра та модульній архітектурі. При цьому має зворотну сумісність, оскільки застарілі програми можуть бути розміщені у віртуальному середовищі, а архітектуру проксі-сервера захищає протокол мережевого зв'язку систем автоматизації будівель за допомогою мережевого тунелювання. Для оцінки запропонованого рішення були реалізовані різні сценарії автоматизації будівель, такі як сценарій лабораторного контролю температури, сценарій управління ключами та відповідні атаки. Ці експерименти показують переваги безпеки запропонованого рішення та відчутну ефективність.

Представлений підхід віртуалізації використовує формально перевірений як мікровізор для розміщення застарілих систем автоматизації будівель. Цей підхід ґрунтується на полегшенні адаптації, одночасно збалансовуючи компроміси між витратами та безпекою. Крім того, він використовує формально перевірене мікроядро для його унікальних переваг доведеної гарантії безпеки та прогресу в технології віртуалізації. Система може розвиватися з часом, оскільки програмні продукти змінюються. Розроблена безпечна обчислювальна платформа для системи аутентифікації будівель наступного покоління за технологією кіберфізичних систем.

Напрямами подальших досліджень є удосконалення в підході, що базується на модифікаціях в програмному забезпеченні засобів IoT. Ці удосконалення стосуватимуться врахування протоколів взаємодії засобів та інтерфейсів операційних систем.

##submission.downloads##

Опубліковано

25.06.2024

Як цитувати

МЕЛЬНИК, В., ЛИГУН, О., ВОЗНИЙ, К., ГУРАЛЬНИК, О., & МАРТИНЮК, Д. (2024). ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ В СИСТЕМАХ АВТОМАТИЗАЦІЇ БУДІВЕЛЬ. MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, (2), 266–276. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2024-78-31