ОЦІНОЧНІ ФУНКЦІЇ І МЕТРИКИ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ ПОМИЛОК ПРИ ТЕСТУВАННІ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Автор(и)

  • І. Гурман Хмельницький національний університет
  • В. Чешун Хмельницький національний університет
  • А. Джулій Університет економіки і підприємництва
  • В. Чорненький Університет економіки і підприємництва

DOI:

https://doi.org/10.31891/2219-9365-2021-68-2-12

Ключові слова:

тестування програмного забезпечення, функція придатності, коефіцієнт подібності, метрика

Анотація

Значні напрацювання діагності і науковців та створення великої кількості методів тестування програмного забезпечення на сьогодні не вирішили проблему повної локалізації дефектів програмного коду і не зменшили актуальність цієї задачі.

Дослідження присвячене аналізу можливості підвищення ефективності методів автоматизованого тестування програмного забезпечення із застосуванням різних варіантів оціночних функцій і метрик, які широко використовуються для оптимізації тестів і оцінки якості результатів тестування. В роботі розглянуто базові класи методів тестування програмного забезпечення, напрямки і технології автоматизації тестування, проведено аналіз зв’язку функцій придатності, коефіцієнтів подібності та метрик із результатами тестування. Розглянуті коефіцієнти подібності Кульчинського, D2, Tarantula, Rogers&Tanimodo, Ochiai, Barinel, а також метрики Expense, Exam-Score, F3 (Jin і Orso), Laghari, T-Score, Mean Average Precision, Ulysis, G тощо. Від якості обраних функцій і їх відповідності методу тестування значною мірою залежить і результат локалізації дефектів програмного коду, що є передумовою зменшення ризику збоїв в роботі програмного забезпечення, фінансових та моральних збитків розробників та користувачів програмних продуктів.

Хоча більшість функцій та метрик орієнтовано на статистичні методи автоматизованого тестування програмного забезпечення на основі спектру, вони можуть бути використані або адаптовані до застосування і в інших методах.

##submission.downloads##

Опубліковано

15.12.2021

Як цитувати

Гурман, І., Чешун, В., Джулій, А., & Чорненький, В. (2021). ОЦІНОЧНІ ФУНКЦІЇ І МЕТРИКИ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ ПОМИЛОК ПРИ ТЕСТУВАННІ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ. MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, (2), 97–102. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2021-68-2-12