РОЗРОБЛЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ МОНІТОРИНГУ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ МЕТОДІВ КОМП’ЮТЕРНОГО ЗОРУ

Автор(и)

  • Віктор ПРАЧИК Херсонський національний технічний університет
  • Олена ЛЯШЕНКО Херсонський національний технічний університет https://orcid.org/0000-0002-5429-8389

DOI:

https://doi.org/10.31891/2219-9365-2024-77-45

Ключові слова:

моніторинг пожеж, інформаційна технологія, супутник Landsat 8, сегментація зображень

Анотація

В роботі наведено результати розроблення ІТ моніторингу НС природного характеру. Описано види моніторингових досліджень, які виконуються в межах ІТ з метою запобігання (зниження ризику виникнення), а також зменшення матеріальних втрат від НС (пом'якшення наслідків), зокрема моніторинг стану небезпечних природних явищ та процесів, моніторинг джерел НС, моніторинг довкілля (екологічний моніторинг), моніторинг пожеж у геосистемах природного характеру. Описано режими проведення моніторингових досліджень: до виникнення НС у режимі повсякденного функціонування, у момент загрози виникнення НС  у режимі підвищеної готовності,  після виникнення НС  у режимі НС.

Описано інформаційні процеси в межах ІТ моніторингу НС. ІТ складається із взаємопов'язаних інформаційних процесів - комплексу процедур збору та реєстрації супутникової інформації, підготовки інформаційних масивів, обробки, накопичення і зберігання даних, передачі даних від джерел виникнення до місця обробки, а результатів - до споживачів інформації для прийняття управлінських рішень. Визначено ролі користувачів ІТ моніторингу НС: Керівник робіт з ліквідації наслідків НС, Керівник ОРС ЦЗ, Командир відділення ОРС ЦЗ, Начальник пожежно-рятувального підрозділу та його заступники. Призначення ролей користувачів дозволяє контролювати дії, які кожен користувач може виконувати в межах ІТ моніторингу НС, оптимізуючи робочий процес. Побудовано діаграму використання для ролі «Командир аварійно-рятувального відділення ОРС ЦЗ». Розроблено БД ІТ моніторингу НС за допомогою  MySQL Workbench - графічного інструменту для роботи з серверами та базами даних MySQL. Побудовано структурно-логічну схему БД. Оперативне розв’язання завдань моніторингу НС в геосистемах природного характеру (лісових пожеж) здійснюється за матеріалами мультиспектральних космічних зйомок, отриманих із супутника Landsat 8.  Landsat 8 отримує дані, використовуючи два різних сенсори - Operational Land Imager (OLI) та Thermal Infrared Sensor (TIRS), які збирають дані в дев'яти короткохвильових діапазонах та двох довгохвильових теплових діапазонах.

Для виявлення контуру лісової пожежі було застосовано метод сегментації шляхом виділення кордонів об'єктів. Наведено приклади  сегментації лісових пожеж.

##submission.downloads##

Опубліковано

28.03.2024

Як цитувати

ПРАЧИК, В., & ЛЯШЕНКО, О. (2024). РОЗРОБЛЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ МОНІТОРИНГУ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ МЕТОДІВ КОМП’ЮТЕРНОГО ЗОРУ . MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, (1), 336–344. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2024-77-45