ТРИПАРАМЕТРОВИЙ МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ СТАНУ СТІЧНИХ ВОД ВИРОБНИЦТВА ФРУКТОВИХ СОКІВ

Автор(и)

  • Вадим СЕБКО Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» https://orcid.org/0000-0002-3561-6281
  • Валерій ЗДОРЕНКО Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» https://orcid.org/0000-0001-6508-4290
  • Наталія ЗАЩЕПКІНА Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» https://orcid.org/0000-0001-9397-6632
  • Сергій БАРИЛКО Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» https://orcid.org/0000-0002-2785-5784
  • Наталія ЗАБІЯКА Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» https://orcid.org/0000-0003-2837-5317

DOI:

https://doi.org/10.31891/2219-9365-2024-77-36

Ключові слова:

стічні води, антропогенний вплив, ефективність очищення, водні середовища, вимірювання, забруднюючі речовини, метод контролю, параметри стану, екологічна безпека, якість очищення

Анотація

В результаті переробки продовольчої сировини та отримання на виході готової продукції і виробник, і споживач впливають на навколишнє середовище, надаючи тим самим негативний, а часом не поправний вплив. На сьогодні, підприємства харчової та переробної промисловості малої потужності, часто розташовуються в межах міста, саме тому виникає необхідність у дослідженні відповідності показників стічних вод, що скидаються, нормативним документам. При цьому про ефективність природоохоронних заходів, можна судити за результатами реалізації заходів екологічного моніторингу, а також розвитку динаміки екологічної обстановки в районах населених пунктів. В стічних водах виробництва фруктових соків містяться забруднення, які мають органічну основу, а також розбавлені розчини, які включають вуглеводи та білки рослинного походження. Забруднюючі речовини, що містяться в стоках, потрапляючи в штучні і природні водоймища, а також в результаті їх акумуляції в грунті, можуть швидко загнивати і погіршувати санітарний стан. При цьому, існуючи інформативні методи визначення параметрів стану стічних вод є достатньо складними для малих підприємств виробництва фруктових соків та відрізняються високою собівартістю. У зв'язку з цим, для вибору метода очищення, виникає необхідність в створенні нових широкомежових методів спільного вимірювального контролю параметрів стану зразків стічних вод харчових та переробних виробництв.

Для підвищення точності вимірювань питомої електричної провідності χ, відносної діелектричної проникності εr і температури t зразків стічних вод, в роботі досліджено трипараметровий інформативний метод на основі занурюваного параметричного електромагнітного перетворювача ПЗП, який замість осердя застосовує проводійний шар стічних вод. Розроблено алгоритми вимірювальних та розрахункових процедур визначення параметрів стічних вод. Наведено основні співвідношення, які описують реалізацію багатопараметрового електромагнітного метода вимірювального контролю χ, εr і  t.

##submission.downloads##

Опубліковано

28.03.2024

Як цитувати

СЕБКО, В., ЗДОРЕНКО, В., ЗАЩЕПКІНА, Н., БАРИЛКО, С., & ЗАБІЯКА, Н. (2024). ТРИПАРАМЕТРОВИЙ МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ СТАНУ СТІЧНИХ ВОД ВИРОБНИЦТВА ФРУКТОВИХ СОКІВ. MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, (1), 269–275. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2024-77-36