АКРЕДИТАЦІЯ І ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ HACCP У ВИРОБНИЦТВІ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ
DOI:
https://doi.org/10.31891/2219-9365-2024-77-16Ключові слова:
HACCP, акредитація, система управління якістю, харчова продукція, критичні точки контролюАнотація
Обґрунтована необхідність проведення акредитації, впровадження системи аналізу небезпечних факторів та визначення критичних точок контролю (HACCP) на підприємствах харчової промисловості як системи управління якістю на основі екологічності та безпечності продукції. Основним завданням у розвитку промисловості є підвищення конкурентоспроможності продукції, посилення інноваційної спрямованості шляхом впровадження систем управління якістю, які забезпечує якість продукції на всіх етапах її виробничого (життєвого) циклу і сприяють підвищенню результативності роботи підприємств. Такою системою управління безпечністю харчових продуктів, яка довела свою ефективність та є прийнятою на міжнародному рівні, є система НАССР. Гарантування безпечності продуктів харчування є основною метою застосування концепції НАССР до процесу виробництва. Існує безліч чинників, які не пов’язані з виробництвом і переробкою продуктів, але справляють негативний вплив на безпечність продуктів харчування. Одним аспектом поширення і впровадження даної системи управління безпечністю продукції є те, що вона – своєрідний базис для формування якості органічної продукції. При сертифікації органічної продукції необхідними передумовами є документування всіх етапів виробництва та можливість простежити шлях «від лану до столу». Відповідно левова частка документів, які повинні бути на підприємствах-переробниках органічної сільськогосподарської продукції, вже є розроблені, за умови, якщо впроваджена система НАССР, а також виконуються вимоги щодо безпечності продуктів. Реалізація системи НАССР потребує планування контролю всіх ділянок технологічного процесу, визначення меж дослідження, застосування і підтримання цієї системи. На підприємстві складається план НАССР – документ, що відповідно до принципів визначає процедури та послідовність дій з метою забезпечення контролю факторів небезпеки. План НАССР охоплює всі ділянки виробництва продукції, починаючи від отримання сировини до переробки або пакування продукції, а також постачання у роздрібну торгівлю.