МЕТОД АНАЛІЗУ ВИМОГ ДО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НА ПРЕДМЕТ ПОШУКУ ЗНАЧЕНЬ АТРИБУТІВ ЯКОСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2219-9365-2024-77-18

Ключові слова:

програмне забезпечення, якість програмного забезпечення, атрибути якості програмного забезпечення, вимоги до програмного забезпечення, аналіз вимог до програмного забезпечення

Анотація

Ринок програмного забезпечення (ПЗ) зростає дуже стрімко. ПЗ стає все більш складним, і на нього покладається все більша відповідальність. Зі зростанням надійності апаратного забезпечення та зростаючою складністю програмного забезпечення якість програмного забезпечення викликає дедалі більше занепокоєння як у розробників, так і у користувачів, щонайменше виходячи з прагнення досягти поставлені бізнес-цілі.

Наразі існує суперечність між зростаючою складністю програмного забезпечення та відповідальністю, яка на нього покладається, розширенням вимог до якості програмного забезпечення, з одного боку, і недосконалістю моделей, методів та засобів прогнозування якості ПЗ на ранніх етапах життєвого циклу. Відтак, прогнозування рівня якості програмного забезпечення на ранніх етапах життєвого циклу на основі атрибутів якості є актуальною задачею.

Розроблена структура специфікації вимог до ПЗ, придатної для автоматичного опрацювання системою для прогнозування рівня якості програмного забезпечення на основі вимог, накладає певні обмеження на формулювання вимог, що містять атрибути якості, та призначена для подальшого препроцесінгу специфікаційї вимог до ПЗ.

 Метод аналізу вимог до програмного забезпечення на предмет пошуку значень атрибутів якості забезпечує вибір значень атрибутів якості ПЗ з природомовної специфікації вимог до ПЗ, які далі можуть бути використані для визначення значень характеристик якості ПЗ та для комплексного оцінювання якості ПЗ. Розроблений метод є важливим для повної автоматизації опрацювання вимог та повного усунення суб’єктивного впливу і участі людини у процесах опрацювання інформації та здобуття знань. Метод аналізу вимог до ПЗ на предмет пошуку значень атрибутів якості є теоретичним підгрунтям для розроблення модулю автоматичного аналізу вимог до ПЗ пропонованої авторами системи для прогнозування рівня якості програмного забезпечення на основі вимог.

##submission.downloads##

Опубліковано

28.03.2024

Як цитувати

ВОЙЧУР, Ю., & МЕДЗАТИЙ, Д. (2024). МЕТОД АНАЛІЗУ ВИМОГ ДО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НА ПРЕДМЕТ ПОШУКУ ЗНАЧЕНЬ АТРИБУТІВ ЯКОСТІ. MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, (1), 146–151. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2024-77-18