ДОСЛІДЖЕННЯ ЙМОВІРНІСНОГО ПОКАЗНИКА ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ СТІЙКОСТІ РОЗПОДІЛЕНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

Автор(и)

  • Олег БАРАБАШ Національний технічний університет України «Київський Політехнічний Інститут імені Ігоря Сікорського»
  • Андрій МАКАРЧУК Національний технічний університет України «Київський Політехнічний Інститут імені Ігоря Сікорського»
  • Іванна САЛАНДА Кременецька обласна гуманітарно-педагонічна академія імені Тараса Шевченка

DOI:

https://doi.org/10.31891/2219-9365-2024-77-6

Ключові слова:

інформаційна система, функціональна стійкість, показник функціональної стійкості, модифікація

Анотація

На даний час спостерігається активна інформатизація самих різних сфер суспільства. Це є основним фактором того, що все більш активно починають використовувати розподілені інформаційні системи. Оскільки ці інформаційні системи часто є немалими, очікуваними є необхідність в розробці та модифікації методів оцінювання їх функціональної стійкості.

Протягом останніх десятиліть було описано чимало показників функціональної стійкості розподілених інформаційних систем та способів їх обчислення. До них можна віднести такі як реберна та вершинна зв’язність, ймовірність та матриця зв’язності, тощо. Однак, обчислення деяких з них передбачають дуже велику кількість обчислень та, іноді, й інших не менш складних супровідних процесів. Тому виникає необхідність в модифікації цих показників функціональної стійкості з ціллю оптимізації їх обчислення.

В даній роботі досліджується модифікація такого показника функціональної стійкості як згортка матриці зв’язності. На відміну від інших робіт, пропонується використовувати наперед задане ядро замість такого, що залежить від певних параметрів. За рахунок цього досягається спрощення використання даного ймовірнісного показника завдяки відсутності необхідності періодичного перерахунку ядра у випадку змін параметрів системи. Також демонструються особливості поведінки описаної згортки у випадку залежності матриці зв’язності від ймовірності справності ліній зв’язку. В результаті цього показано, що при достатньо великих значеннях цього параметра його невеликі коливання на функціональну стійкість розподіленої інформаційної системи майже не впливають, тобто вона все рівно буде близька до максимально можливої.

Отримані в роботі результати можуть бути використані для більш оптимального оцінювання функціональної стійкості розподілених інформаційних систем та дослідження впливу різних параметрів на неї.

##submission.downloads##

Опубліковано

28.03.2024

Як цитувати

БАРАБАШ, О., МАКАРЧУК, А., & САЛАНДА, І. (2024). ДОСЛІДЖЕННЯ ЙМОВІРНІСНОГО ПОКАЗНИКА ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ СТІЙКОСТІ РОЗПОДІЛЕНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ. MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, (1), 45–50. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2024-77-6