ПЕРЕДУМОВИ МОДЕЛЮВАННЯ ПАРАМЕТРІВ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТ ГАЗОТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2219-9365-2024-77-7

Ключові слова:

енергоефективність, енергоспоживання, ризик, управління, енергоресурси, енергетичний баланс

Анотація

Сьогодні для підземного зберігання природного газу та забезпечення безперебійного постачання природного газу споживачам, газотранспортні підприємства використовують газоперекачувальне обладнання  з особливими експлуатаційними властивостями та технічними характеристиками, що працює за рахунок спалювання природного газу та займає 85-90% витрат енергоносіїв у структурі витрат підприємства. При проведенні вимірів параметрів технологічних процесів закачування та відбирання природного газу способом компремування  газоперекачуючими агрегатами необхідне використання приладів та засобів вимірювальної техніки з певною точністю й обробки отриманих даних з метою розрахунку показників енергетичної ефективності газотранспортного підприємства. Виміри засобами вимірювальної техніки є базовими для оцінки фактичних локальних і системних показників енергоефективності підземних сховищ газу. Актуальність проблеми вдосконалення системи показників енергоефективності зберігання природного газу безпосередньо пов'язана з удосконаленням методик нормування енерговитрат, результатами аналізу фактичних витрат природного газу, з виявленням і наступним усуненням причин перевитрати природного газу відносно нормативних показників. Нормування витрат природного газу – це встановлення планової об’єктивно необхідної величини їх споживання на одиницю виробленої продукції, виконаних робіт або надання послуг встановленої якості. Велике значення при нормуванні витрат природного газу і виборі показників енергоефективності має вибір показника виконуваної роботи структурними підрозділами в технологічних процесах зберігання газу. Аналіз дотримання показників енергоефективності здійснюється шляхом порівняння фактичних питомих витрат природного газу з нормативними або іншими показниками енергоефективності, які відповідають даному технологічному процесу або його складовій частині. У практиці нормування та аналізу витрат природного газу використовуються різні показники обсягу виробництва: - для компресорних цехів – адіабатична робота стиснення; - для підземних сховищ – обсяг газу при закачуванні та відбиранні.

Адіабатична робота стиснення є цілком прийнятим показником вимірювання обсягу виробництва на рівні компресорних цехів, оскільки вона в цілому правильно відображає фізичну сутність процесу стиснення природного газу та відображає не обсяг виробництва ПЗГ, а лише частку обсягу необхідних енергозатрат. Енерговитрати на стиснення природного газу необхідні для здійснення процесу закачування та відбирання газу, яка розглядається як показник обсягу виробництва в процесі зберігання газу.

##submission.downloads##

Опубліковано

28.03.2024

Як цитувати

КОСТЮК, О., & БУБЕЛА, Т. (2024). ПЕРЕДУМОВИ МОДЕЛЮВАННЯ ПАРАМЕТРІВ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТ ГАЗОТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ . MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, (1), 51–59. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2024-77-7