МЕТОД, МОДЕЛЮВАННЯ ТА ОЦІНЮВАННЯ ПРИСКОРЕННЯ ОБ'ЄДНАННЯ МАСИВІВ З ІНТЕГРОВАНИМ ІНДЕКСОМ ЗНАЧЕНЬ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-76-25

Ключові слова:

сховище масивів, інтегровані індекси, метод, моделювання, оцінювання

Анотація

Розглянуто модель даних масиву, як растрові індекси та інвертовані списки, які можуть бути використані для кодування позицій елементів у наборі даних, довідкову інформацію про формат чисел з плаваючою комою та стиснення, а також про архітектури графічних процесорів. Масив зберігає впорядковані багатовимірні дані. На відміну від реляційних баз даних, де кортежі зберігаються невпорядкованими, значення в масиві впорядковані і організовані за його розмірами, що сприяє набагато швидшій швидкості пошуку за розмірами запитів.  

В цій роботі розроблено метод, здійснено моделювання та оцінювання прискорення об'єднання масивів з інтегрованим індексом значень. Об'єднання індексованих масивів потребувало розробки нового методу оцінювання прискорення об'єднання масивів з інтегрованим індексом значень, бо розмірності та подання даних в їх елементах суттєво різняться в різних прикладних задачах. Загалом, структура об'єднання індексованих масивів відповідає загальним крокам об'єднання простих масивів. Ключові відмінності полягають у тому, що індексовані масиви не тільки організовані за розмірними координатами, але й організовані з різними бітами, що зберігають значення атрибутів. Зернистість обробки, таким чином, становить вже не сегменти, а підмножини в кожній множині. Для ефективного об'єднання масивів з різними схемами фрагментування було здійснено реалізацію та моделювання різних типів об'єднання.

Напрямами подальших досліджень є удосконалення архітектури системи, яка зберігає масиви з інтегрованою підтримкою індексу та в якій здійснюватиметься автоматичне їх об’єднання.

Проведені експерименти, моделювання та оцінювання прискорення об'єднання масивів з інтегрованим індексом значень підтверджують можливість практичної реалізації розробленого методу.

##submission.downloads##

Опубліковано

30.11.2023

Як цитувати

ОСТРОВСЬКИЙ, Д., ЛИСИЙ, А., СВИСТУН, С., ОНИШКО, О., & СЕРГЕЄВ, Є. (2023). МЕТОД, МОДЕЛЮВАННЯ ТА ОЦІНЮВАННЯ ПРИСКОРЕННЯ ОБ’ЄДНАННЯ МАСИВІВ З ІНТЕГРОВАНИМ ІНДЕКСОМ ЗНАЧЕНЬ. MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, (4), 191–198. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-76-25