РОЗРОБКА ПРОТОТИПУ ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ДЛЯ ВИМІРЮВАННЯ КОНЦЕНТРАЦІЙ ТОКСИЧНИХ, АГРЕСИВНИХ ТА ОТРУЙНИХ ГАЗІВ

Автор(и)

  • Володимир БЄЛЯКОВСЬКИЙ «Сучасні оптичні технології» Приватна компанія
  • Наталія ЗАЩЕПКІНА Національний технічний університет України «Київський Політехнічний Інститут імені Ігоря Сікорського» https://orcid.org/0000-0001-9397-6632
  • Олександр ВОЛОШИН Національний технічний університет України «Київський Політехнічний Інститут імені Ігоря Сікорського»

DOI:

https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-76-10

Ключові слова:

газоаналізатор, спектр, світофільтр, лазерний випромінювач, спектральні характеристика

Анотація

У статті представлені відомості щодо інформаційно-вимірювальної системи для вимірювання концентрацій токсичних, агресивних та отруйних газів, а саме, використання, розробка та виготовлення оптичного газоаналізатору для ІВС, який поєднує малі габарити, достатню точність, простоту конструкції та дешевизну приладу. Також розглянуто спосіб виготовлення фільтрів за допомогою ВУ 1А. Для визначення конструкції майбутніх світлофільтрів зокрема використовувалась спеціальна програма розрахунку спектральної характеристики фільтру в залежності від кількості шарів-плівок матеріалу та самого матеріалу, що напилюється.

Основною метою роботи було створення інформаційно-вимірювальної системи (ІВС), яка б забезпечувала вимірювання складу повітря з використанням сучасних технологій. Застосування запропонованих вузькосмугових світофільтрів для лазерних випромінювачів на основі плівок із SI та SiO,  сьогодні надало можливість досягти створення інформаціно-вимірювальної системи для визначення складу газів на основі нової конструкції газоаналізатору, що є актуальним сьогодні при підвищеному забрудненні навколишнього середовища, а саме, повітря, конче необхідного для життєдіяльності живих організмів. Проведено огляд конструкції газоаналізатора із застосуванням інтерференційних світлофільтрів, конструкцій інтерференційних світлофільтрів на основі напівпровідникових матеріалів  для інфрачервоної області спектру, а також детальніше розглянуто спосіб їх виготовлення за допомогою установки ВУ 1А. Для визначення конструкції майбутніх світлофільтрів зокрема використовувалась спеціальна програма розрахунку спектральної характеристики фільтру в залежності від кількості шарів-плівок матеріалу та самого матеріалу, що напилюється.

Отримані дані спрямовані на побудову комплексного обладнання для моніторингу навколишнього водного середовища, що дозволяє формувати обґрунтовані рекомендації, реагування та визначення сценаріїв автоматизованих дій. Використання автоматичних ІВС спостереження надасть можливість попереджати про забруднення повітря та забезпечувати надання своєчасних заходів для його очищення.

Ключові слова: інформаційно-вимірювальна система, нітрати, фотометрична схема, ультрафіолетові світлодіоди, фотодіоди, моніторинг водного середовища.

##submission.downloads##

Опубліковано

30.11.2023

Як цитувати

БЄЛЯКОВСЬКИЙ, В., ЗАЩЕПКІНА, Н., & ВОЛОШИН, О. (2023). РОЗРОБКА ПРОТОТИПУ ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ДЛЯ ВИМІРЮВАННЯ КОНЦЕНТРАЦІЙ ТОКСИЧНИХ, АГРЕСИВНИХ ТА ОТРУЙНИХ ГАЗІВ. MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, (4), 82–86. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-76-10