ЗАСТОСУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ NODE-RED ДЛЯ ВІЗУАЛІЗАЦІЇ РУХУ ОБ’ЄКТІВ

Автор(и)

  • Євгеній ЗОЛОТАРЬОВ Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського"
  • Надія БУРАУ Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського"

DOI:

https://doi.org/10.31891/2219-9365-2024-77-12

Ключові слова:

безпілотні апарати, система візуалізації руху, інерціальна навігаційна система, візуальне програмування потоків даних, Node-RED

Анотація

Статтю присвячено розробці систем візуалізації руху безпілотних рухомих об’єктів, зокрема автономних безпілотних підводних апаратів, на основі використання інструменту для візуального програмування потоків даних Node-RED. Розробку системи візуалізації виконано на прикладі використання Node-RED з інтеграцією інерціальної навігаційної системи фірми «Inertial Labs», до складу якої входять акселерометри, гіроскопи, магнітометри, приймач глобальної навігаційної супутникової системи та антена. Для візуалізації руху об’єкту, на якому встановлена навігаційна система, використовуються дані про орієнтацію, швидкість та координати місцеположення. Демонструється структура системи візуалізації, засоби розробки та засоби візуалізації руху. Моніторинг системи візуалізації та середовища розробки відбувається у веб-сторінці, що дозволяє не використовувати спеціальне обладнання зі специфічним програмним забезпеченням.

Для системи візуалізації розроблено спеціальну програму в середовищі Node-RED, яка розділена за функціональним призначенням на програму запуску та зупинки навігаційної системи, програму отримання та обробки даних від навігаційної системи, та програму візуалізації даних. Як результат розробки системи представлено графічний інтерфейс, в якому реалізовано запуск та зупинку навігаційної системи, візуальне представлення даних сенсорів, візуалізація місцеположення об’єкта на мапі, текстові та/або графічні (індикаторні) представлення даних орієнтації, швидкості, тощо. Виконавча програма інтерфейсу в середовищі Node-RED має об’ємний вид, у якості прикладу наведено  програму для формування візуалізації тексту для координат та програму з використанням скалярної векторної графіки для візуалізації кута курсу об’єкта.

Використання Node-RED дозволяє розробляти нові системи візуалізації, збору та аналізу даних про рух безпілотних об'єктів у складі навігаційних комплексів таких об’єктів для забезпечення можливості моніторингу їх функціонального технічного стану та виконання поставлених завдань.

##submission.downloads##

Опубліковано

28.03.2024

Як цитувати

ЗОЛОТАРЬОВ, Є., & БУРАУ, Н. (2024). ЗАСТОСУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ NODE-RED ДЛЯ ВІЗУАЛІЗАЦІЇ РУХУ ОБ’ЄКТІВ. MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, (1), 93–100. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2024-77-12