ВЗАЄМОДІЯ БАЗИ ДАНИХ SCADA-СИСТЕМИ ІЗ ЗОВНІШНІМ ПРОГРАМНИМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ

Автор(и)

  • B. Гарасімов Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу
  • Т. Гарасимів Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

DOI:

https://doi.org/10.31891/2219-9365-2021-67-1-10

Ключові слова:

дентифікація, SCADA-система, технологія Dynamic Data Exchange, клієнт-серверна архітектура, емпірична модель, технічний стан, експериментальні дані, технологія COM

Анотація

Метою статті є огляд особливостей взаємодії SCADA-системи керування компресорною станцією із зовнішнім забезпеченням системи контролю оцінки технічного стану проточної частини нагнітача 16ГЦ2-395/53-76С на компресорній станції «Долина». Обмін даними між розробленим програмним забезпеченням та SCADA-системою реалізується за допомогою використання технології Dynamic Data Exchange, яка представляє собою клієнт-серверну архітектуру.

Дане програмне забезпечення створене в математичному середовищі Matlab і включає індентифікацію параметрів математичної моделі відцентрового нагнітача, побудову його емпіричної моделі, обчислення зміни узагальнених оцінок технічного стану та експертну оцінку технічного стану нагнітача, яка дає можливість оцінити поточний технічний стан відцентрового нагнітача без його зупинки, що забезпечує попередження появи несправностей та зменшить затрати на його технічний огляд. Вхідними експериментальними даними є значення тиску на вході та виході нагнітача, перепад тиску на конфузорі, частоти обертання робочого колеса, температури газу на вході та на виході нагнітача. Вихідним даними є значення об’ємної продуктивності нагнітача, яка залежить від вхідних параметрів та геометричних розмірів його проточної частини. Дані збиралися під час роботи ГПА-Ц1-16С/76-1 на протязі двох місяців: листопаду 2014 року та лютого 2015 року.

Інтеграція розробленого програмного забезпечення в існучу систему керування роботою компресорною станцією передбачає створення спеціального додатку, написаного на об’єктно-орієнтованій мові програмування Delphi. Зв’язок даного додатку із програмний середовищем Matlab здійснюється з використанням технології COM, а обмін даними передбачає використання функцій PutFullMatrix і GetFullMatrix.

##submission.downloads##

Опубліковано

27.05.2021

Як цитувати

Гарасімов B., & Гарасимів, Т. (2021). ВЗАЄМОДІЯ БАЗИ ДАНИХ SCADA-СИСТЕМИ ІЗ ЗОВНІШНІМ ПРОГРАМНИМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ. MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, (1), 66–72. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2021-67-1-10