РОЗРОБКА ПРОТОТИПУ ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНОГО СИСТЕМИ ДЛЯ ЕКСПРЕС-ВИМІРЮВАННЯ НІТРАТІВ В РІДИНАХ

Автор(и)

  • Наталія ЗАЩЕПКІНА Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» https://orcid.org/0000-0001-9397-6632
  • Дмитро МЕЛЬНИЧЕНКО Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

DOI:

https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-75-6

Ключові слова:

інформаційно-вимірювальна система, нітрати, фотометрична схема, ультрафіолетові світлодіоди, фотодіоди, моніторинг водного середовища

Анотація

У цьому науковому дослідженні розроблено нову інформаційно-вимірювальну систему для ефективного визначення концентрації нітратів у рідинах. Основною метою роботи було створення нформаційно-вимірювальної системи (ІВС), яка б забезпечувала точні та надійні вимірювання з використанням сучасних технологій.

Застосування новітніх фотометричних рішень, зокрема використання потужних ультрафіолетових світлодіодів та чутливих фотодіодів, сьогодні надало можливість досягти чутливості до визначення нітратів на рівні 1 мг/л. Це актуальне питаннятому, шо нітрати є одними з основних забруднювачів водних ресурсів які негативно впливають на навколишнє середовище  та здоров'я людини.

Дослідження були проведені на зразках, відібраних з річок та озер України, а отримані результати оброблялися в режимі реального часу. Встановлення автоматичних систем моніторингу на основі розробленої інформаційно-вимірювальної системи дозволить ефективно контролювати якість води та реагувати на можливі забруднення водних ресурсів країни.

Отримані дані спрямовані на побудову комплексного обладнання для відносного моніторингу водного середовища, що дозволяє формувати обґрунтовані рекомендації, реагування та визначення сценаріїв автоматизованих дій. Встановлення таких автоматичних ІВС спостереження надасть можливість своєчасно попереджати забруднення водних ресурсів та забезпечувати надання якісної води в магістральні трубопроводи.

##submission.downloads##

Опубліковано

29.09.2023

Як цитувати

ЗАЩЕПКІНА, Н., & МЕЛЬНИЧЕНКО, Д. (2023). РОЗРОБКА ПРОТОТИПУ ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНОГО СИСТЕМИ ДЛЯ ЕКСПРЕС-ВИМІРЮВАННЯ НІТРАТІВ В РІДИНАХ. MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, (3), 57–63. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-75-6