МОДЕЛЮВАННЯ, АРХІТЕКТУРА ТА ЗАСТОСУВАННЯ КІБЕРФІЗИЧНИХ СИСТЕМ ДЛЯ КОМП’ЮТЕРНОГО ЗОРУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-75-5

Ключові слова:

моделювання, кіберфізична система, комп’ютерний зір, архітектура

Анотація

Для виявлення аномалій в зображеннях розроблено багато методів. Важливим напрямом є задачі, в яких потрібно виявити аномалії, коли об’єкти перебувають в русі. З розвитком більш досконалого обміну даними інфраструктури, такої як Інтернет речей з’явилась можливість отримання таких зображень в реальному часі з відеокамер в статичному і динамічному режимах та подальшої їх обробки. Таку систему можна реалізувати як кіберфізичну. В ній стало б можливим отримувати зображення, використання відеозасобів для збору зображень як статичних так і динамічних, а також їх обробка і подальше уточнення за потреби. Інтелектуальні системи комп’ютерного зору є одним з основних компонентів інтелектуального аналізу даних. Ці системи повинні мати можливість приймати рішення з мінімальною людською взаємодією або навіть без будь-яких людських взаємодій. Системи аналізу зору повинні розуміти місце події шляхом класифікації та відстеження об'єктів, а також вивчення їх поведінки. Однією з найважливіших частин візуального  аналізу є виявлення  аномалій. 

Розроблена архітектура кіберфізичної системи комп’ютерного зору згідно розробленого методу. Кіберфізична система є централізованою системою та контролює загальний процес. Автономність агента обмежується заходами безпеки для забезпечення безпечного загального процесу. В результаті, запропоновано гібридну архітектуру системи, яка здатна масштабувати рівень автономності для кожного завдання на вимогу та інтегрувати експертні знання в систему.З розробленою кіберфізичною системою було проведено моделювання її роботи з метою визначення можливості застосування на практиці. Отримані результати підтверджують ефективність запропонованого рішення.

Напрямами подальших досліджень є удосконалення архітектури кіберфізичної системи та методу розпізнавання зображень.

##submission.downloads##

Опубліковано

29.09.2023

Як цитувати

КЛЕЙН, О., МЕЛЬНИК, В., ЖУКОВСЬКИЙ, П., & ВІЖЕВСЬКИЙ, П. (2023). МОДЕЛЮВАННЯ, АРХІТЕКТУРА ТА ЗАСТОСУВАННЯ КІБЕРФІЗИЧНИХ СИСТЕМ ДЛЯ КОМП’ЮТЕРНОГО ЗОРУ . MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, (3), 50–56. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-75-5