СИНТЕЗ ЛІНЕАРИЗОВАНИХ МАТЕМАТИЧНИХ МОДЕЛЕЙ НАГРІВНИКА З ПРОМІЖНИМ ТЕПЛОНОСІЄМ

Автор(и)

  • Михайло ВАСИЛЕНЧУК Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу
  • Михайло ГОРБІЙЧУК Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу
  • Мирослав Когутяк Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

DOI:

https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-75-17

Ключові слова:

непрямий нагрівач, теплоносій, лінеаризована математична модель, об’єкт керування, передавальна функція

Анотація

В даній роботі розглянуто концепцію нагрівачів непрямого типу з проміжним теплоносієм. Здійснено порівняння нагрівачів прямого і непрямого типів, розглянуто переваги і недоліки обох. Також виконано огляд джерел, праць і досліджень характеристик шляхових нагрівачів, алгоритми для роботи автоматики, яка здійснює керування нагрівачем непрямого типу, розрахунки потужності джерел тепла для нагрівачів непрямого типу, а також заходи для підвищення к.к.д. нагрівача.

Проведено синтез лінеаризованої математичної моделі нагрівника непрямого типу, здійснено дослідження динамічних властивостей каналів передачі як керуючих дій і збурень. Виконано синтез рівнянь енергетичного балансу для основних потоків та стінок теплопередачі, здійснено їхню лінеаризацію і отримано систему диференціальних рівнянь у відхиленнях. Після чого перетворено рівняння за методом Лапласа і матрично-векторним методом, що дало змогу вивести передавальні функції, які утворюють лінеаризовану математичну модель процесу нагріву нафти в шляховому нагрівнику і дозволяють створити ефективну систему автоматичного керування процесом нагріву нафти.

##submission.downloads##

Опубліковано

29.09.2023

Як цитувати

ВАСИЛЕНЧУК, М., ГОРБІЙЧУК, М., & КОГУТЯК, М. (2023). СИНТЕЗ ЛІНЕАРИЗОВАНИХ МАТЕМАТИЧНИХ МОДЕЛЕЙ НАГРІВНИКА З ПРОМІЖНИМ ТЕПЛОНОСІЄМ. MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, (3), 144–153. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-75-17