МОДЕЛЬ КОМПЛЕКСНОЇ ОЦІНКИ СТРУКТУРНОЇ НАДІЙНОСТІ ПРИ РЕЗЕРВУВАННІ БАЗОВОГО ЕЛЕМЕНТА КАНАЛУ ПЕРЕДАЧІ ДАНИХ БЕЗПРОВОДОВОЇ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНОЇ МЕРЕЖІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-74-20

Ключові слова:

телекомунікаційна мережа, надійність, топологічна схема, резервування, оцінка надійності

Анотація

В статті визначено та обґрунтовано метод резервування структури каналу передачі інформації телекомунікаційної мережі при умові врахування характеристик надійності базового основного елемента каналу. Систематизовано параметри та характеристики, які підпадають під врахування в процесі оцінки надійності резервованого каналу передачі інформації телекомунікаційної мережі.

Розроблено та подано модель оцінки надійності каналу передачі інформації з врахуванням параметрів надійності основного базового елемента.

Подана модель основана на  імовірнісних характеристиках надійності базового елемента телекомунікаційної мережі з резервуванням. Вона враховує імовірності безвідмовної роботи основного та резервного елементу, імовірність перемикання від основного до резервного елемента в встановлений термін часу та імовірності справного стану каналів передачі даних до базового елементу.

Результати оцінки імовірності справного стану показують, що імовірність справного стану для обраного діапазону надійності базових елементів та каналів зв’язку лежить в діапазоні 0.9 – 0.99 та має тенденцію до збільшення при підвищені надійності складових елементів структури телекомунікаційної мережі з резервуванням.

##submission.downloads##

Опубліковано

29.06.2023

Як цитувати

ЗАЛЕВСЬКИЙ, Б. . (2023). МОДЕЛЬ КОМПЛЕКСНОЇ ОЦІНКИ СТРУКТУРНОЇ НАДІЙНОСТІ ПРИ РЕЗЕРВУВАННІ БАЗОВОГО ЕЛЕМЕНТА КАНАЛУ ПЕРЕДАЧІ ДАНИХ БЕЗПРОВОДОВОЇ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНОЇ МЕРЕЖІ. MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, (2), 159–166. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-74-20