АРХІТЕКТУРА СХОВИЩА МАСИВІВ З КОМПАКТНИМ ІНТЕГРОВАНИМ ІНДЕКСОМ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-74-18

Ключові слова:

сховище масивів, компактні інтегровані індекси, архітектура

Анотація

Збільшення кількості даних, що генеруються щодня потребує ефективного їх зберігання, швидкого запиту до таких даних. Як правило, такі дані є багатовимірними і можуть бути представлені за допомогою моделі даних масиву. Поряд з додаванням в систему все більш і більш потужних процесорів і прискорювачів, більшість сучасних обчислювальних систем містять все більш складний стек вводу-виводу, починаючи від традиційних дискових файлових систем і закінчуючи гетерогенними прискорювачами з індивідуальним простором пам'яті. Ефективний доступ до такого складного стека вводу-виводу при обробці масивів має важливе значення для використання великої обчислювальної потужності сучасних обчислювальних платформ. Одним із ключів до досягнення такої ефективності є визначення місця генерації або зберігання даних, а також відповідний вибір відповідних стратегій представлення та обробки.

В цій роботі зосереджено на оптимізації обробки масивів у таких складних стеках вводу-виводу шляхом дослідження двох фундаментальних питань: яке представлення даних слід використовувати, і де дані повинні зберігатися та оброблятися. Таким чином, розглянуто проблему ефективної обробки даних масиву, представлено компактне сховище масивів для дискових даних, інтегруючи в нього індексацію на  основі значень без втрат. 

Розроблена архітектура системи зберігання масивів з інтегрованою підтримкою індексу вартості. Завдяки їй досягається реорганізація елементів в ряд користувацьких бітів і ефективне кодування індексів згідно бітів і відповідних їм значень. При цьому генерується індексоване представлення масиву, яке додає мало додаткових витрат на зберігання.

 Напрямами подальших досліджень є удосконалення архітектури системи зберігання масивів з інтегрованою підтримкою індексу вартості в частині оптимізації зберігання індексів.

Проведені експерименти підтверджують можливість практичної реалізації запропонованих архітектурних рішень.

##submission.downloads##

Опубліковано

29.06.2023

Як цитувати

ОСТРОВСЬКИЙ, Д. ., ЛИСИЙ, А. ., СВИСТУН, С. ., ОНИШКО, О. ., & СЕРГЕЄВ, Є. . (2023). АРХІТЕКТУРА СХОВИЩА МАСИВІВ З КОМПАКТНИМ ІНТЕГРОВАНИМ ІНДЕКСОМ. MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, (2), 146–152. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-74-18