ОПТИМІЗАЦІЯ АДАПТИВНИХ РАДІОСИСТЕМ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ АЛГОРИТМІВ ШІ та MН

Автор(и)

  • Микола ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ Вінницький національний технічний університет https://orcid.org/0000-0002-6586-2563
  • Діана НІКІТОВИЧ Вінницький національний технічний університет https://orcid.org/0000-0002-8907-1221
  • Назарій ГРАБЧАК Вінницький національний технічний університет
  • Наталя ЯКУБІВСЬКА Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-74-15

Ключові слова:

гнучкий розподіл спектру, технологія когнітивного радіо, ефективна мережева інфраструктура, стільникова мережа, радіочастотний діапазон, алгоритм машинного навчання, алгоритм штучного інтелекту

Анотація

Досліджено мережі 6G із більш гнучким розподіленням спектру за рахунок використання не тільки спектру, але й часу та інших мережевих ресурсів. Це може бути досягнуто за допомогою нових технологій, таких як програмована метаповерхня і мережеве управління ресурсами (NRM). Розглянуто особливості забезпечення більш гнучкого розподілу спектру у 6G за рахунок використання методів неортогонального частотного розміщення (NFT), які дозволяють кільком користувачам використовувати один і той же канал без взаємних перешкод. Визначено можливість використання інших технологій, таких як когнітивне радіо, що дозволяє мережі динамічно реагувати на зміни у середовищі і адаптуватися до потреб користувачів.

Розглянуто особливості розподілу мережі на сегменти, який став важливим елементом системи 5G для підтримки різних викликів мережевого трафіку та забезпечення різних рівнів сервісу для різних користувачів. Проте, системи 6G зосередяться на ще більш гнучкому та ефективному розподілі мережі на сегменти, з використанням технологій віртуалізації та контейнерів. Досліджено ефективне використання ресурсів мережі, більш точне розподілення трафіку та забезпечення кращого рівня сервісу для кожного користувача, незалежно від його місцезнаходження із застосуванням технології віртуалізації, яка дозволить забезпечити більш простий та швидкий доступ до мережевих ресурсів та забезпечить швидку та ефективну реакцію на змінні вимоги користувачів.

Визначено, що інтегрування між наземними та стільниковими мережами дійсно може підвищити цінність мереж 6G за рахунок створення більш гнучкої та ефективної мережевої інфраструктури, що зможе забезпечувати широкий спектр послуг і додаткові можливості для мобільних користувачів. Наземні мережі зазвичай використовуються для передачі великих обсягів даних та надання послуг з низькою затримкою. Стільникові мережі, з іншого боку, забезпечують мобільність та широкий охоплюють районів. Інтеграція цих мереж може дозволити використовувати переваги обох мереж, забезпечуючи високу пропускну здатність та низьку затримку, а також мобільність та широке охоплення зони покриття. Обгрунтовано, що інтеграція мереж може забезпечити більш ефективне використання ресурсів мережі, зокрема краще використання різних радіочастотних діапазонів та зниження витрат на інфраструктуру, підтримку мережі та обслуговування користувачів.

##submission.downloads##

Опубліковано

29.06.2023

Як цитувати

ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ, М., НІКІТОВИЧ, Д., ГРАБЧАК, Н., & ЯКУБІВСЬКА, Н. (2023). ОПТИМІЗАЦІЯ АДАПТИВНИХ РАДІОСИСТЕМ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ АЛГОРИТМІВ ШІ та MН. MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, (2), 112–124. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-74-15