ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ГЛОБАЛЬНОЇ НАВІГАЦІЙНОЇ СУПУТНИКОВОЇ СИСТЕМИ (GNSS) ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ РУХОМИХ ОБ’ЄКТІВ

Автор(и)

  • Олександр ШУЛЬГА Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» https://orcid.org/0009-0008-2472-6814
  • Валерія СОКІРІНА Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

DOI:

https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-74-11

Ключові слова:

супутникова радіонавігаційна система, сегмент, функціональне доповнення, радіонавігаційний сигнал, супутник, диференційний режим, похибка

Анотація

Супутникова радіонавігаційна система(СРНС) – це високотехнологічна інформаційно – вимірювальна  система, що складається з п'яти основних сегментів.

Супутникові радіонавігаційні системи є всепогодними системами космічного базування, які дають змогу в глобальних масштабах визначати місцеположення рухомих об'єктів та їхню швидкість у певний момент часу, а також здійснювати точну координацію часу.

Принцип дії систем полягає в тому, що навігаційні супутники випромінюють спеціальні електромагнітні сигнали. Апаратура споживачів, установлена на об'єктах, розташованих на поверхні Землі чи в навколоземному просторі, приймає та вимірює ці сигнали і після оброблення видає дані про місцеположення та швидкість об'єкта в реальному часі чи в заданий момент часу.

Космічний сегмент є системою навігаційних супутників, що рухаються по еліптичних орбітах навколо Землі. На кожній орбіті перебувають декілька супутників. Навігаційний супутник має на борту стандарт часу та радіоелектронну апаратуру, що випромінює в напрямку Землі шумоподібні безперервні радіосигнали. Ці сигнали містять інформацію, необхідну для проведення навігаційних визначень за допомогою апаратури споживача. Завдяки достатній кількості навігаційних супутників і спеціальних параметрів радіосигналів апаратура споживача може в будь-який час за будь-яких погодних умов приймати випромінені супутниками сигнали та визначати місцеположення, швидкість і поточний час споживача.

Наземний керуючий сегмент у своєму складі має центр керування космічним сегментом, радіолокаційні й оптичні станції спостереження за навігаційними супутниками та апаратуру контролю за станом навігаційних супутників. Керуючий сегмент визначає, прогнозує й уточнює параметри руху навігаційних супутників, формує й передає в бортову апаратуру супутників відповідну цифрову інформацію, а також виконує ряд контрольних і профілактичних функцій.

Сегменти космічних і наземних функціональних доповнень являють собою апаратурно - програмні комплекси, призначені для забезпечення точності навігаційних визначень, а також цілісності, неперервності, доступності й експлуатаційної готовності системи. Призначення та функції цих доповнень розглядаються далі.

Сегмент користувачів потенційно може складатися з необмеженої кількості супутникових навігаційних приймачів, які приймають та вимірюють сигнали навігаційних супутників і виконують розрахунки місцеположення, швидкості й поточного часу з похибками, зумовленими характеристиками супутникової навігаційної системи та апаратури споживача.

##submission.downloads##

Опубліковано

29.06.2023

Як цитувати

ШУЛЬГА, О. ., & СОКІРІНА, В. (2023). ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ГЛОБАЛЬНОЇ НАВІГАЦІЙНОЇ СУПУТНИКОВОЇ СИСТЕМИ (GNSS) ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ РУХОМИХ ОБ’ЄКТІВ. MEASURING AND COMPUTING DEVICES IN TECHNOLOGICAL PROCESSES, (2), 83–88. https://doi.org/10.31891/2219-9365-2023-74-11