МЕТОД ФОРМУВАННЯ АНСАМБЛІВ СКЛАДНИХ СИГНАЛІВ НА ОСНОВІ ІНДИКАТОРА ЛОКАЛЬНОЇ СТРУКТУРНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - ГОЛЕЙЧУК, Lyubomyr; ТРУБЧАНІНОВА, Karyna (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2026)
У статті розроблено метод формування ансамблів складних сигналів на основі індикатора локальної структурної нестабільності, призначений для обробки нестаціонарних сигналів з вираженою часовою неоднорідністю. Метод ґрунтується на послідовному виконанні локального структурного аналізу часової реалізації сигналу, формуванні індикатора нестабільності на основі варіацій показника структурної складності та керованому визначенні параметрів часової сегментації. Такий підхід забезпечує узгодження масштабу сегментації до локальних змін внутрішньої організації сигналу та формування ансамблів із керованими кореляційними властивостями. Особливістю запропонованого методу є здатність узгоджувати структуру сформованого ансамблю з реальною часовою організацією сигналу, що дозволяє зменшувати взаємну кореляцію між елементами ансамблю без порушення їх структурно-спектральних характеристик. Проведено експериментальне моделювання за різними сценаріями. Зокрема квазістаціонарних, неоднорідних та сигналів з локальними деградаціями. Оцінювання ефективності методу виконано за показниками максимальної взаємної кореляції елементів ансамблю та спектральної близькості. Отримані результати підтверджують, що використання узгодженої часової сегментації на основі індикатора локальної нестабільності дозволяє суттєво знизити рівень міжканальних завад при збереженні спектральних властивостей сигналів. Таким чином, запропонований метод забезпечує комплексне підвищення завадостійкості ансамблів складних сигналів та створює ефективну основу для їх застосування в сучасних когнітивних системах зв’язку в умовах складних завадових впливів.