ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ІНТЕРФЕЙСІВ ЛЮДИНО-МАШИННОЇ ВЗАЄМОДІЇ НА ОСНОВІ ДОПОВНЕНОЇ РЕАЛЬНОСТІ БЕЗПІЛОТНИХ СИСТЕМ МОНІТОРИНГУ - КАНАРСЬКИЙ, Євгеній; ОРЄХОВ , Олександр (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2026)
У статті розглянуто задачу оцінювання якості інтерфейсів людино-машинної взаємодії(Human-Machine Interaction, HMI) на основі доповненої реальності у складі безпілотних систем моніторингу потенційно небезпечних територій. Показано, що існуючі підходи до оцінювання інтерфейсів доповненої реальності (Augmented Reality, AR) переважно ґрунтуються на суб’єктивних показниках зручності та користувацького досвіду й не забезпечують кількісного зв’язку між характеристиками інтерфейсу та показниками готовності системи в цілому. Запропоновано інформаційну технологію та методику оцінювання якості AR-орієнтованих інтерфейсів людино-машинної взаємодії, що базується на поєднанні експертного оцінювання характеристик якості та формалізованого моделювання готовності системи з використанням одно- та багатофрагментних марковських моделей. Методика враховує реактивність і безпомилковість дій операторів, часткові відмови елементів системи та наявність резервних безпілотних апаратів. Розроблену методику формалізовано у вигляді функціональної моделі IDEF0, що забезпечує структурований опис процесів формування вимог до інтерфейсів, визначення характеристик якості, розрахунку показника готовності системи та формування рекомендацій щодо вдосконалення AR-інтерфейсів. Запропонований підхід дозволяє кількісно оцінювати вплив параметрів AR-інтерфейсу на готовність та надійність безпілотних систем моніторингу і може бути використаний на етапах проєктування та експлуатації таких систем.