АЛГОРИТМИ КЕРУВАННЯ ПОТОКАМИ В МЕРЕЖАХ З ВІРТУАЛЬНИМИ КАНАЛАМИ - ТОРОШАНКО, Андрій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2026)
У роботі представлений модифікований підхід до керування потоками у мережах із віртуальними з'єднаннями. Побудовано математичну модель керування потоками даних в комп'ютерній мережі з віртуальними з’єднаннями, яка враховує наявність індивідуальних конфліктних цілей: максимізація пропускної спроможності та мінімізація середньої затримки передачі даних через пучок віртуальних каналів. Проаналізовані умови і способи досягнення стану рівноваги між інтенсивністю запитів і наявним ресурсом мережі. Сформульовано основні критерії справедливості та оптимальності розподілу ресурсів між віртуальними каналами. Пропонуються різні метрики справедливості, однією з яких є Парето-оптимальність.