АНАЛІЗ ОСНОВНИХ ЧИННИКІВ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА РІВЕНЬ ЗАБРУДНЕННЯ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ - ЗАЩЕПКІНА , Наталія; РУДНИЦЬКИЙ , Роман (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2026)
Критично важливою умовою для життя людини, тварин є забезпечення функціївання органів та систем організмів чмстим повітрям. Забрудження ровітря, яке зараз спостерігається майже на всій теріторії України може привести до серйозних проблммзі здоровям таких, як серцево-судинні та респіраторні захворювання, порушення обміну речовин, впливає на розумову активність та загальний стан людини. В статті розглянуто на прикладі міста Києва, як найбільшого мегаполісу країни та економічного центру, відображення наслідків урбанізаційного зростання, збільшення транспортного навантаження, збройної агресії Росії проти України у 2014–2025 рр., які зумовлені одночасним впливом техногенних, соціальних і воєнних чинників. Крім відомих чинників забруднення атсосферного повітря, додались нові, а саме: після 2022 року стали ракетні удари та вибухи дронів, що супроводжуються: вивільненням продуктів горіння паливних компонентів ракет та дезпілотними літальними апаратами (БПЛА); вторинними пожежами у житлових і промислових районах; підняттям у повітря пилу й дрібнодисперсних фракцій від руйнувань будівель; локальними викидами токсичних речовин у випадках горіння нафтопродуктів, складів та промислових матеріалів. Вивчення динаміки забруднення повітря останнє десятиріччя стає необхідністю для встановлення ключових тенденцій, визначення найвразливіших районів, обґрунтування важливісті моніторингу та аналізу екологічної ситуації. Розглянуто суму індексів забруднення атмосферного повітря окремими забруднюючими речовинами (комплексний індекс забруднення атмосфери (КІЗА) для Києва; реалізовану низку заходів, спрямованих на покращення транспортної ситуації та зниження концентрацій токсичних речовин у повітрі та питання щодо необхідності впровадження змін. В статті зроблено акцент на динаміку викидів забруднюючих речовин атмосферного повітря стаціонарними джерелами забруднення та викидами стаціонарних об’єктів теплоенергетики та промисловості иіста Києва. Зроблнено висновок щодо найвищіх концентрацій формальдегіду, діоксиду азоту, пилових частинок та бензапірену, які спостерігалися у центральних та промислових районах міста та формування локальних осередків інтенсивного забруднення, що потребує подальшої модернізації транспортної та енергетичної інфраструктури, розширення систем моніторингу та впровадження екологічних заходів для зниження рівня впливу на населення на стан повітря. Отримані результати аналізу підтверджують необхідність комплексного екологічного дослідження, контролю та управління станом атмосферним повітрям столиці.