ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ОЦІНЮВАННЯ ГОТОВНОСТІ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ СИСТЕМ ДІАГНОСТУВАННЯ З ДОНАВЧАННЯМ НА ОСНОВІ ЦИФРОВИХ ДВІЙНИКІВ - ЩЕГЛОВ, Владислав (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2026)
Процеси оцінювання надійності та готовності інтелектуальних систем діагностування (ІСД) промислового обладнання, що функціонують в умовах Індустрії 4.0/5.0 та використовують технології цифрових двійників для адаптації до змін умов експлуатації. Розроблення інформаційної технології оцінювання готовності ІСД з функцією донавчання, яка дозволяє кількісно визначити вплив динаміки зміни достовірності діагностування на показники надійності системи та автоматизувати процес вибору відповідної математичної моделі. У роботі використано методи системного аналізу та теоретико-множинний підхід для побудови класифікатора моделей; апарат мультифрагментних марковських моделей (МФММ) для опису стохастичної поведінки систем зі змінними параметрами; методологію функціонального моделювання IDEF0 для формалізації інформаційної технології. Розроблено класифікатор базових моделей готовності, який, на відміну від існуючих, враховує специфічні ознаки процесів донавчання (тригери запуску, типи фрагментності, стратегії відновлення). На основі класифікатора синтезовано комплекс базових моделей (від лінійної BM1 до матричної BM5federated), що покриває широкий спектр сценаріїв: від простих IoT-пристроїв до критичного обладнання малих модульних реакторів (SMR). Розроблено та формалізовано у вигляді ієрархічної системи діаграм IDEF0 інформаційну технологію, яка описує процеси вибору моделі, синтезу матриці інтенсивностей переходів та верифікації результатів симуляції. Висновки. Запропонована технологія складає основу для програмного комплексу оцінювання надійності (RSIM). Її використання дозволяє обґрунтовано визначати доцільність впровадження адаптивних алгоритмів діагностування, балансуючи між зниженням ризику прихованих відмов та витратами часу на простій для донавчання системи.