ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИЙ ПРОТОКОЛ ВІДЕОАУТЕНТИФІКАЦІЇ КОРИСТУВАЧІВ БАНКОМАТІВ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ КІБЕРБЕЗПЕКИ - ПАРХОМЕЙ, Ігор; БОЙКО, Юлій; БОЙКО, Дмитро (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
В статті запропоновано інтелектуальний метод підвищення безпеки аутентифікації користувачів під час опрацювання фінансової інформації цифровими терміналами (банкоматами) шляхом використання відеоканалу пристрою з автоматичним розпізнаванням особи та аналізом її поведінкових ознак у процесі взаємодії з системою. Розроблено модель протоколу відеоаутентифікації, який поєднує біометричну ідентифікацію, поведінковий аналіз та криптографічний захист каналів обміну. Проведено моделювання логіки прийняття рішень у вигляді марківського процесу (Marcov Descsion Process, MDP), що враховує баланс між швидкодією та рівнем безпеки. Запропонований підхід забезпечує адаптивність до мережевих умов, стійкість до типових атак (replay, spoofing, substitution) та можливість інтеграції з існуючими банківськими інфраструктурами.