ХМАРНІ ТА ЛОКАЛЬНІ ERP-РІШЕННЯ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ БІЗНЕСУ - ЧОРНЕНЬКИЙ, Микола; СКЛЯРЕНКО, Олена (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті досліджуються сучасні тенденції використання ERP-рішень щодо процедур вибору архітектур, які задовольняють вимогам безпеки і поєднують можливість модернізації з адаптивністю до змін у бізнесі. Метою дослідження було проаналізувати та порівняти хмарні та локальні ERP-архітектури в аспекті бізнес-вимог і вимог державних органів, адаптивності, збереження та захисту конфіденційних даних, а також підходів до оновлення програмного забезпечення. Для забезпечення цілісної картини критерії аналізу було розподілено на сім груп, надано короткий аналіз кожного з них. За результатами проведеного порівняльного аналізу хмарних і локальних архітектур ERP було створено загальний набір критеріїв відбору, який може слугувати практичною основою для прийняття рішень на підприємствах різних типів. Встановлено, що профіль основних ризиків в обох архітектурах є в основному схожим, тоді як розподіл відповідальності за експлуатацію відрізняється, тому рішення щодо вибору архітектури слід приймати з урахуванням типових ситуацій у компанії. Аналіз та порівняння типових загроз і вразливих місць у хмарних і локальних моделях дозволив створити профілі для типових сценаріїв вибору архітектури. На основі проведеного аналізу сформовано практичні рекомендації для підприємств щодо придатності хмарного або локального розгортання для типових корпоративних сценаріїв.