SAML: ДЕФІНІЦІЯ ТА ПРИНЦИП РОБОТИ ЧЕРЕЗ VPN ТУНЕЛЬ У ЗАХИЩЕНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ МЕРЕЖАХ - Бойко, Юлій; Білявець, Богдана (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2022)
У статті піднімаються питання віддаленого підключення користувачів до робочих місць. Аналізуються технології досягнення безпечного підключення та реалізація двоетапної аутентифікації зареєстрованих осіб внутрішньої мережі, що дає можливість підвищити продуктивність працівників завдяки доступу до файлів і системних ресурсів. Розглянута технологія полегшує роботу з іншими колегами, які працюють в межах офісу або в інших місцях. Організації мають можливість найняти найкращих спеціалістів із будь-якої частини світу, що забезпечує покращену якість продукції без додаткових накладних витрат. Проведено аналіз принципів надання віддаленого доступу за допомогою VPN. Показано, що VPN було розроблено щоб дозволити філіям безпечно отримувати доступ до програм організації. Таким чином, він забезпечує зашифроване та безпечне підключення до мережі. Визначено особливості налаштування віддаленого доступу, що має важливе значення для віддалених працівників, оскільки воно дає їм прямий доступ до ресурсів організації, не перебуваючи в офісі. Користувачі можуть підключатися до мережі з різних областей у всьому світі за допомогою своїх пристроїв. Встановлено, що за наявності віддаленого доступу персонал може отримати доступ до віддаленого пристрою без фізичної присутності. Визначено, що безпека покращується завдяки інкапсуляції даних у зашифрованому тунелі, який захищає їх від перехоплення. Це особливо важливо для віддалених працівників, які часто підключаються через незахищену інфраструктуру, наприклад публічного Wi-Fi у готелі, аеропорту чи вдома. Доведено, що метод віддаленої роботи, запроваджений багатьма організаціями, має важливі переваги але супроводжується виникненням нових ризиків які можуть зруйнувати всю компанію. Описано вимоги до забезпечення належної корпоративної безпеки під час впровадження системи віддаленої роботи, керуючись протоколами підключення віддаленого доступу. З метою підтвердження припущення було проведено статистичний аналіз і порівняння показників обслуговування користувачів при використанні технологій IPSec VPN та SSL VPN.