ТЕХНОЛОГІЧНІ МОЖЛИВОСТІ ХМАРНОЇ ПЛАТФОРМИ SAP ДЛЯ ІНТЕГРАЦІЇ АВТОМАТИЗОВАНИХ РІШЕНЬ У ГАЛУЗІ ЕНЕРГЕТИКИ - СЄВЄРЦЕВ , Микола; ЄРОШКІН , Юрій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Енергетична галузь України потребує модернізації інформаційних систем управління для забезпечення ефективності та конкурентоспроможності. Більшість енергетичних підприємств продовжують використовувати застарілу ERP-систему SAP ECC 6.0, яка має обмежені можливості інтеграції з сучасними цифровими технологіями. У статті досліджено технологічні можливості хмарної платформи SAP Business Technology Platform (SAP BTP) для створення гібридної архітектури, що поєднує традиційні системи SAP ECC 6.0 з хмарними рішеннями. Запропоновано архітектурну модель інтеграції, яка базується на використанні SAP Integration Suite, SAP Data Intelligence, SAP IoT та SAP HANA Cloud для забезпечення безперервного обміну даними, аналітики та управління IoT-пристроями в енергетичному секторі. Методологія дослідження включає аналіз компонентів SAP BTP, проектування архітектури гібридної інтеграції та оцінку потенційних переваг для енергетичних підприємств. Результати показують, що впровадження SAP BTP дозволяє підвищити операційну ефективність, забезпечити масштабованість інфраструктури та створити основу для поступового переходу до SAP S/4HANA без критичних змін у бізнес-процесах. Особливу увагу приділено механізмам безпечного обміну даними через SAP Cloud Connector та можливостям автоматизації процесів за допомогою SAP Build Process Automation. Запропонована архітектурна модель може бути використана енергетичними компаніями для планування цифрової трансформації з мінімізацією ризиків та збереженням інвестицій у наявну IT-інфраструктуру. Результати дослідження відкривають перспективи подальшого вивчення ефективності гібридних рішень у контексті специфічних вимог енергетичної галузі України.