НЕЙРОМЕРЕЖЕВІ МЕТОДИ ВИДІЛЕННЯ УЛЬТРАЗВУКОВОГО СИГНАЛУ З ШУМУ - ЗДОРЕНКО , Валерій; ДАНІЛОВ , Микита; ШОЛУДЬКО , Кирило (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Розглянуто нейромережеві методи виділення ультразвукового сигналу з шуму в задачах безконтактного вимірювання відстані (TOF), неруйнівного контролю (NDT) та ультразвукової візуалізації. Наведено математичні моделі корисного сигналу та завад (адитивні, корельовані, імпульсні, ревербераційні), сформульовано критерії якості (SNR, MSE/MAE, похибка оцінки часу приходу) та показано, як узгодити функцію втрат нейромережі з практичною метою — мінімізацією похибки TOF і, як наслідок, похибки відстані. Систематизовано сучасні архітектури денойзингу: 1D-CNN з резидуальним навчанням, денойзингові автоенкодери (DAE/CAE), U-Net на часово-частотних поданнях, моделі уваги/трансформери для довгих реверберацій, self-supervised підходи без «чистих» еталонів (Noise2Noise, Noise2Void-подібні) і генеративні апріорі (дифузійні моделі).