КОНЦЕПТУАЛЬНА АРХІТЕКТУРА ОБМАННИХ СИСТЕМ З ПРИМАНКАМИ І ПАСТКАМИ НА ОСНОВІ ПОПУЛЯЦІЙНИХ АЛГОРИТМІВ - САВЕНКО , Олег; ДРОЗД , АНДРІЙ; МЕДЗАТИЙ , Дмитро (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Проблема підвищення ефективності виявлення кібератак (КА) та дій зловмисного програмного забезпечення (ЗПЗ) у корпоративних мережах залишається актуальною у зв’язку зі зростанням складності сучасних кіберзагроз. Її багатогранність зумовлена різноманіттям показників, параметрів і характеристик, які можуть підлягати оновленню або удосконаленню та впливати на результативність систем захисту. Перспективним напрямом для підсилення механізмів виявлення атак є модернізація моделей атак і розвиток архітектури обманних систем з приманками і пастками, які здатні формувати адаптивні, гнучкі та самоорганізовані захисні реакції. Запропонована архітектура обманних систем передбачає здатність до автоматизованого прийняття рішень щодо подальших дій, організації колективної роботи агентів та гнучкого керування приманками й пастками. Такий підхід, у поєднанні з інформацією про доступні мережні ресурси, створює суттєву перевагу над засобами зловмисників. Використання числових характеристик елементів системи дозволяє здійснювати оцінювання їхнього поточного стану та визначати оптимальні подальші кроки під час протидії атакам. Ці характеристики формують основу для ефективного керування поведінкою приманок і пасток у реальному часі. У межах роботи запропоновано синтезувати популяційні алгоритми, зокрема алгоритм молі і вогню, з архітектурою обманних систем для оптимізації послідовності наступних кроків системи та підтримки її стабільного функціонування за умов тривалих впливів КА та дій ЗПЗ. Показано, що конфігурації мережних вузлів у сценаріях проникнення ззовні або зсередини можуть бути подані у вигляді двох схем представлення, які узагальнюються до єдиної структури або можуть бути інтерпретовані у тривимірному просторі. Такий підхід забезпечує більш гнучке моделювання поведінки системи та підвищує адаптивність її реакцій. Оптимізація за допомогою популяційних алгоритмів дозволяє уникати повного перебору можливих дій, забезпечує швидку збіжність оптимальних рішень у динамічному середовищі та дає змогу перебудовувати послідовність кроків відповідно до змін у корпоративній мережі. Додатково підтримка динамічної активності приманок і пасток гарантує тривалу взаємодію системи з атакуючими впливами та підвищує її стійкість до складних і повторюваних атак. Проведені експерименти показали перспективність запропонованого напряму досліджень та синтезу в архітектурі обманних систем популяційних алгоритмів для оптимізації вибору ними подальших кроків. Перспективи подальших досліджень полягають у поглибленні інтеграції популяційних алгоритмів в архітектуру обманних систем з приманками та пастками, а також у розробленні методу організації їхнього функціонування відповідно до запропонованої концептуальної моделі. Результати роботи спрямовані на підвищення рівня кіберзахисту корпоративних мереж через створення інтелектуальних адаптивних систем протидії сучасним КА та діям ЗПЗ.