МЕТОД ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО ВИМІРЮВАННЯ В СЕНСОРНИХ МЕРЕЖАХ ЛАБОРАТОРНИХ ВИПРОБУВАНЬ - ЧЕРВОТОКА , Олег; ТАРАСЕНКО , ЯРОСЛАВ (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У роботі представлено розроблений метод інтелектуального вимірювання у сенсорних мережах під час лабораторних випробувань. Метод надає можливість підвищити точність та стабільність інтелектуальних вимірювань в умовах метрологічного шуму та аномалій, які виникають під час інтелектуальних вимірювань при лабораторних випробуваннях. Запропоновано дворівневу модель виконання інтелектуальних вимірювань з попередньою обробкою даних за рахунок граничних обчислень та подальшій фінальній оцінці вхідних параметрів перед формуванням остаточного результату вимірювань. Зниження впливу шуму та аномалій на локальні та глобальні вагові коефіцієнти забезпечується використанням бутстреп-агрегації, вдосконаленої за рахунок прогнозування вибірок. Запропоновано нейромережеву модель, яка реалізує принципи інтелектуальних вимірювань. Проведений імітаційний експеримент продемонстрував підвищення точності інтелектуальних вимірювань у розробленого методу на 9,98% у порівнянні із середнім значенням точності аналогічних підходів. Надійність методу в умовах виникнення шуму та аномалій в сенсорній мережі була підвищена на 35,9%. Бутстреп-агрегація дозволила забезпечити відтворюваність результатів вимірювань, що є важливою умовою при лабораторних випробуваннях. Обмеженням методу визначено необхідність стабілізації точності прогнозування на значенні, вищому за вимірювальну точність сенсорів. Досягнення стабілізації пропонується за рахунок адаптивної вагової регресії та узгодження прогнозів. Розроблений метод можливо застосовувати для самокерованих лабораторій та у класичних науково-дослідних лабораторіях, автоматизація яких є пріоритетною задачею. Важливим напрямком подальших досліджень є обробка та інтерпретація параметрів, отриманих під час інтелектуального вимірювання з метою адаптивного управління процесами вимірювання.