ПОСЛІДОВНІСТЬ І ПРОГРАМНИЙ ЗАСІБ ДЛЯ СИМУЛЯЦІЙНОГО ОЦІНЮВАННЯ ЙМОВІРНОСТІ БЕЗВІДМОВНОЇ РОБОТИ БЕЗДРОТОВИХ СЕНСОРНИХ МЕРЕЖ ЗА РІЗНИХ СЦЕНАРІЇВ ВІДМОВ - СКОРОБОГАТЬКО , СТАНІСЛАВ; ФЕСЕНКО , Герман; ХАРЧЕНКО, ВЯЧЕСЛАВ (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Бездротові сенсорні мережі (Wireless Sensor Networks, WSN) широко застосовуються у сучасних системах моніторингу, проте вони залишаються вразливими до відмов окремих сенсорів і периферійних компонентів. Це може призводити до зниження ймовірності безвідмовної роботи та надійності всієї системи. У статті представлено послідовність і програмний засіб симуляції WSN, що дозволяє досліджувати стохастичні відмови за різних сценаріїв та оцінювати їхній вплив на функціонування мережі. Він підтримує моделювання відмов за експоненційним, нормальним та Вейбулла-розподілами, забезпечує перевірку кількох критеріїв відмови, включно з пороговими, просторовими та периферійними, а також виконує множинні прогони для отримання статистично достовірних результатів. Наведені приклади показують, що запропонований програмний засіб може стати ефективним інструментом для дослідників і розробників, які працюють над проблемою надійності сенсорних мереж. Подальші дослідження передбачають оптимізацію продуктивності симуляцій, розширення набору сценаріїв відмов і застосування інструмента до більш складних топологій WSN.