МЕТОД ОПИСУ ОБ’ЄКТІВ МИСТЕЦТВА З ВИКОРИСТАННЯМ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДЛЯ ЛЮДЕЙ З ВАДАМИ ЗОРУ - ВОЙЧУР, Олег; БОЯРЧУК, Артем (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Запропонований метод опису об’єктів мистецтва з використанням штучного інтелекту для людей з вадами зору дозволяє контролювати процес генерації опису штучним інтелектом, перетворюючи його на надійний та адаптивний інструмент комунікації. Чітке визначення завдання, контексту та специфічних інструкцій запобігає «галюцинаціям» ШІ, забезпечуючи фактичну коректність, тоді як опис ролі, стилю комунікації та бажаного тону відповіді дозволяє генерувати емоційно забарвлений, персоналізований опис, який враховує, наприклад, фокус жінок на емоціях, а чоловіків – на структурі. Структурований формат відповіді забезпечує зручність для подальшого автоматичного перетворення тексту в мультимодальний контент (шрифт Брайля або аудіозапис), знижуючи когнітивне навантаження та роблячи сприйняття мистецтва інтуїтивним і комфортним. Порівняльний аналіз описів картини Яна Вермера «Дівчина з перловою сережкою» від Gemini та ChatGPT демонструє успішну адаптацію обох моделей до потреб людей з вадами зору, проте з різними стилістичними стратегіями. Спільною рисою є фокус на контрасті між фігурою та темним тлом, а також на перловій сережці як центральному елементі. При адаптації для жінок, обидві моделі використовують емоційно-сенсорний та поетичний підхід: Gemini акцентує на естетичній гармонії, таємничості та прямій присутності, а ChatGPT – на психологічній миттєвості, тиші та інтимності. Натомість, в описах для чоловіків обидві моделі переходять до об'єктивного, технічного аналізу: Gemini надає більш концептуальний та професійний опис, зосереджуючись на динамічній напрузі та техніці світлотіні, тоді як ChatGPT пропонує більш збалансований, детально-дескриптивний аналіз композиційних елементів і статики. Таким чином, Gemini демонструє більш виражену поляризацію стилів (суб'єктивний/художній vs. технічний/концептуальний), тоді як ChatGPT використовує більш послідовну та деталізовану стратегію опису в обох гендерних адаптаціях.