ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДУ KPI-АНАЛІТИКИ З ЕЛЕМЕНТАМИ ПОРІВНЯЛЬНОГО АНАЛІЗУ ЯК ІНСТРУМЕНТУ ОЦІНКИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ІТ-ПРОЄКТАМИ - КРАВЧУК, Ольга; ОНИШКО, Оксана (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті досліджено методологічні засади застосування KPI-аналітики у поєднанні з порівняльним аналізом (Benchmarking) як інструменту оцінки підвищення ефективності управління ІТ-проєктами. Обґрунтовано доцільність використання ключових показників ефективності для вимірювання результатів на різних етапах життєвого циклу проєкту. Запропоновано поетапну модель впровадження методики, яка передбачає формування базової лінії, реалізацію оптимізаційних заходів, повторне вимірювання та порівняння з внутрішніми або галузевими еталонами. Наведено приклад практичного застосування методу в ІТ-компанії, що підтверджує його ефективність у зниженні часу виконання завдань, зменшенні кількості дефектів, підвищенні прозористі процесів управління, досягнутості стабільного зростання задоволеності замовників, створення бази для прийняття рішень на основі даних (data-driven management). Зроблено висновок про переваги комплексного підходу до оцінки ефективності управління, що базується на вимірюваних, зіставних та стратегічно орієнтованих показниках.