ПРОАКТИВНИЙ МЕХАНІЗМ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ В ОС РЕАЛЬНОГО ЧАСУ З ВИКОРИСТАННЯМ ГІБРИДНОГО СТОРОЖОВОГО ТАЙМЕРА - КОЗЕЛЬСЬКИЙ, Олександр; САВЕНКО, Олег (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У роботі подано метод превентивного перезапуску компонентів ОС реального часу, що поєднує спрощену марковську модель із гібридним подвійним сторожовим таймером. Підхід підвищує кіберстійкість і безперервність роботи за внутрішніх відмов та зовнішніх впливів (DoS, ін’єкції збоїв, логічні бомби). Використання малорозмірних марковських ланцюгів дає змогу швидко оцінювати ризик наближення до критичного стану без значних обчислювальних витрат, що забезпечує своєчасну локалізацію проблеми й вибірковий перезапуск завдань, драйверів або модулів. Поєднання прогнозного та апаратного рівнів формує багаторівневий захист: прогнозний сторожовий таймер прогнозує збої, а апаратний гарантує відновлення у разі глибокого блокування чи атаки, зменшуючи частоту глобальних рестартів і час простою у ресурсно обмежених середовищах. Метод не потребує складних ML-алгоритмів чи громіздких формальних моделей, спираючись на мінімалістичні стохастичні схеми, адаптовні до різних платформ і загроз. Експерименти показали понад утричі менший час відновлення, зниження залежності від повного перезапуску та посилення інформаційної безпеки, що забезпечує стабільність і захищеність вбудованих та кіберфізичних систем для промислової автоматизації, робототехніки, автомобільної й медичної техніки.