МЕРЕЖА ІНТЕГРОВАНИХ СЕНСОРІВ ДЛЯ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ТРАЄКТОРІЇ РУХОМИХ ОБ’ЄКТІВ - МАСЛИЯК, Богдан; ВОЗНА, Наталія; АЛБАНСЬКИЙ, Іван; СЕГІН, Андрій; ПОЙДИЧ, Владислав (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті представлено концепцію побудови розподіленої мережі інтегрованих сенсорів для ідентифікації та прогнозування траєкторії рухомих об’єктів у просторі з використанням технологій Інтернету речей. Запропоновано підхід до формування просторово-часового поля активності на основі даних акустичних і теплових сенсорів. Розроблено методику виявлення локальних аномалій у полях шуму й температури з використанням методу зваженого кригінгу, що забезпечує відновлення даних у випадку нерегулярного розміщення сенсорів. Описано архітектуру енергоефективного сенсорного вузла, який реалізує принципи адаптивного збору даних, попередньої обробки сигналів і вибіркової передачі інформації за перевищення фонових порогів. Показано, що впровадження запропонованої архітектури дозволяє підвищити надійність і точність виявлення об’єктів на великих територіях, а також знизити витрати на розгортання та експлуатацію систем спостереження в порівнянні з традиційними радарними чи оптичними комплексами.