УПРАВЛІННЯ СКЛАДНИМИ ІТ-ПРОЄКТАМИ: СИНЕРГІЯ ПІДХОДІВ DIGITAL TWIN І EXTREME PROJECT MANAGEMENT ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ГНУЧКОСТІ ТА СТІЙКОСТІ - КРАВЧУК, Olga (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2026)
У статті розглядається концепція синергічного використання підходів Digital Twin (цифрового двійника) та Extreme Project Management (XPM) у контексті управління складними ІТ-проєктами. Аналізується потенціал їх взаємодії для підвищення рівня адаптивності, управління ризиками та забезпечення стійкості до зовнішніх змін на конккретному прикладі. Результати дослідження демонструють, що інтеграція цих підходів сприяє не лише покращенню якості планування, але й значному зниженню невизначеності в управлінні високотехнологічними проєктами. Крім того висвітлюється роль цифрового двійника як інструмента візуалізації, аналітики й симуляції, що дає змогу моделювати складні взаємозв’язки між компонентами проєкту, виявляти критичні точки впливу змін та передбачати ймовірні сценарії розвитку подій. XPM, у свою чергу, дозволяє в режимі реального часу адаптувати стратегії проєктного управління до змінних умов, інтегруючи гнучкі підходи до прийняття рішень, що ґрунтуються на емпіричних даних. Підкреслюється, що така синергія має не лише практичне, але й концептуальне значення, оскільки створює нову парадигму мислення в управлінні складними проєктами. Актуальність теми обґрунтовується зростанням частки складних, міждисциплінарних і цифрово орієнтованих проєктів в ІТ-сфері. Вона також набуває особливої ваги в умовах постійної турбулентності ринку, швидких технологічних змін і потреби в скороченні циклів розробки. Отже, анотація окреслює не лише технічний, але й стратегічний потенціал інтегрованого підходу.