FIREBIRD ЯК СУБД ДЛЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ: ПЕРЕВАГИ ТА ВИКЛИКИ, ПРАКТИЧНИЙ ДОСВІД - ЛИСАК, Віктор; МИХАЛЬЧУК, Ігор (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті представлено аналіз досвіду використання системи управління базами даних Firebird як основи інформаційної системи Хмельницького національного університету. Розглянуто етапи еволюції Firebird, архітектурні особливості та ключові нововведення у різних версіях СУБД. Особливу увагу приділено питанням інтеграції з сучасними вебсервісами, аналітичними платформами та мобільними додатками, а також проблемам сумісності з популярними фреймворками та ORM. Окреслено основні ризики безпеки та надано практичні рекомендації щодо забезпечення надійної роботи Firebird у закладах вищої освіти. Наведено поради щодо адміністрування, оновлення та захисту даних у великих академічних середовищах.