ДЕЦЕНТРАЛІЗОВАНА ДОСТАВКА "ОСТАННЬОЇ МИЛІ" З ВИКОРИСТАННЯМ ШІ ТА 5G: ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ТА ШВИДКОСТІ В МЕРЕЖАХ НОВОГО ПОКОЛІННЯ - ЛЕЩЕНКО, Юлія; МОРОЗ, Ігор; ЮХИМЧУК, Марія (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Ця стаття є логічним продовженням дослідження децентралізованої доставки "останньої милі" з використанням штучного інтелекту (ШІ), представленого в попередній роботі “Оптимізація децентралізованої доставки останньої милі за допомогою штучного інтелекту / Ю. Лещенко та ін. ХVІI Міжнародна конференція Контроль і управління в складних системах (КУСС-2024). Вінниця, 2024” [1]. Розглядається інтеграція технології 5G для подальшого підвищення ефективності, швидкості та масштабованості децентралізованих мереж доставки. Досліджено вплив надшвидкісних та наднизьких затримок 5G на оптимізацію маршрутів, управління автопарком і загальну координацію логістики "останньої милі". Обговорюються потенційні виклики та можливості, пов'язані з цим поєднанням, а також перспективи майбутніх розробок, включаючи інтеграцію автономних транспортних засобів, керованих ШІ, у середовищах 5G.