АНАЛІЗ АЛГОРИТМІВ ДЕКОДУВАННЯ LDPC ТА POLAR-КОДІВ У СТАНДАРТІ 5G: ОЦІНКА СКЛАДНОСТІ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ - БОЙКО, Юлій; СУБЕРЛЯК, Дар'я (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті проведено комплексний аналіз структури фізичного рівня 5G NR з акцентом на особливості канального кодування та методи декодування, що використовуються для забезпечення високої пропускної здатності, надійності та енергоефективності зв’язку. Розглянуто доцільність застосування LDPC-кодів для downlink-каналів з великим обсягом переданих даних та полярних кодів — для коротких повідомлень у керуючих uplink-каналах. Детально проаналізовано ефективність основних алгоритмів декодування LDPC та полярних кодів, таких як BP, Min-Sum, OMS, NMS, SC, SCL, CA-SCL та SC Flip. Проведено порівняння їх точності, складності реалізації та продуктивності у контексті вимог стандарту 5G NR.