АЛГОРИТМ СЕГМЕНТАЦІЇ ДАНИХ ВИМІРЮВАНЬ РІВНЯ ПАЛИВА НА ТРАНСПОРТІ - ІВАЩЕВ, Даниїл; ГЕРАСИМОВ, Володимир (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті описано алгоритм сегментації даних про рівень палива транспортних засобів, який використовує згладжування, Z-оцінку, суму абсолютних змін та лінійну апроксимацію для виділення однорідних ділянок цих даних для подальшого аналізу з метою визначення характеристик шуму, обумовленого похибками вимірювання рівня палива, коливання поверхні палива в баку транспортного засобу та іншими впливами на ці дані. Проведено зіставлення результатів сегментації з емпіричними оцінками, що підтвердило надійність підходу для виділення сегментів даних з різними режимами роботи транспортного засобу для подальшого дослідження шуму з метою розробки алгоритмів ефективного позбавлення даних від цього шуму.