МЕТОД ВИЯВЛЕННЯ ПОЖЕЖОНЕБЕЗПЕЧНОГО РЕЖИМУ РОБОТИ ФОТОЕЛЕКТРИЧНИХ МОДУЛІВ СОНЯЧНИХ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЙ - ЛИСИЙ, Андрій; САВЕНКО, Богдан (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті розглянуто рішення актуальної науково-практичної задачі – підвищення рівня пожежної безпеки сонячних електростанцій шляхом виявлення пожежонебезпечних режимів роботи фотоелектричних модулів. Запропоновано новий метод автоматичного виявлення небезпечних станів на основі аналізу даних, отриманих за допомогою безпілотного літального апарату з встановленими RGB та тепловізійними (IR) камерами. Метод ґрунтується на побудові диз'юнктивної нормальної форми, яка використовує сукупність ключових ознак: тип дефекту (пошкодження, забруднення), результати візуального та теплового аналізу, температура байпасного діода. Розроблено алгоритм, який дозволяє не лише виявляти потенційно небезпечні модулі, але й класифікувати причину дефекту для прийняття оперативного рішення щодо обслуговування чи заміни дефектного обладнання. Для реалізації системи моніторингу запропоновано інтеграцію програмного комплексу SCADA TRACE MODE з БПЛА, що забезпечує: збір та обробку даних у реальному часі, візуалізацію результатів, генерацію тривоги, формування рекомендацій щодо технічного обслуговування. Також, передбачено можливість використання додаткових датчиків температури для контролю стану байпасних діодів. Така комплексна система підвищує ефективність моніторингу, скорочує час реакції на аварійні ситуації та зменшує ризики виникнення пожеж на об’єктах сонячної енергетики.