СТРУКТУРОВАНИЙ ПІДХІД ДО ВІЗУАЛЬНОГО АНАЛІЗУ ДАНИХ У ЗАДАЧАХ ОБРОБКИ ІНФОРМАЦІЇ З ВИКОРИСТАННЯМ PYTHON - ФЛЕГАНТОВ, Леонід; ФЛЕГАНТОВА, Анна; ПОНОЧОВНА, Олена; ДУГАР, Тетяна (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Розглянуто структурований підхід до візуального аналізу даних у задачах обробки інформації з використанням бібліотек Python. Проаналізовано особливості бібліотек Matplotlib, seaborn, Pandas Visualization і Plotly, їх сильні та слабкі сторони залежно від типу даних і цілей аналізу. Розроблено методику, що включає п’ять етапів: швидкий первинний огляд, поглиблений одновимірний аналіз, двовимірний і багатовимірний аналіз, цільова візуалізація та підсумкове представлення результатів. Проведено апробацію методики на наборі даних «Титанік», що дозволило виявити ключові фактори, які впливають на виживання пасажирів. Сформовано рекомендації щодо вибору бібліотек для різних типів даних і аудиторій. Запропонований підхід забезпечує ефективність, відтворюваність і економічну доцільність візуалізацій.