ОЦІНЮВАННЯ ВПЛИВУ ЗМІЩЕННЯ НЕСУЧИХ ЧАСТОТ НА ЗАВАДОСТІЙКІСТЬ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ З OFDM - Бойко, Юлій; Пятін, Ілля; Єрьоменко , Олександр; Шаюк , Дмитро (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2022)
В роботі наведено результати досліджень синхронізації у телекомунікаціях з OFDM. Здійснена оцінка впливу зміщення частоти на коефіцієнт бітових помилок методом математичного моделювання у середовищі МАТЛАБ. Встановлено, що фазові спотворення символів збільшуються при переході від символу до символу. Проаналізована кількість бітових помилок від відношення сигнал-шум для системи зв’язку з нормованим зміщенням частоти. Визначено, що зміщення частоти до 20% відстані між несучими приводить до погіршення відношення сигнал-щум на 7 дБ. Передбачається, що результати роботи будуть корисними при вирішенні проблем синхронізації у сучасних телекомунікаціях з OFDM.