ОНТОЛОГІЧНИЙ ПІДХІД ДО СТВОРЕННЯ ПРЕДМЕТНО-ОРІЄНТОВАНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В СФЕРІ ІНТЕРНЕТУ РЕЧЕЙ - МАСЛИЯК, Богдан; ВОЗНА, Наталія; КОЧАН, Орест (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Робота присвячена розробці предметно-орієнтованих онтологій у сфері вимірювань та технології інтернету речей з метою отримання нових знань. Запропоновано узагальнену методику побудови онтології, її загальних компонентів: концепти, відношення, правила виведення аксіоми. Розглянуто інструментарій для побудови предметно-орієнтованих онтологій. Новизна полягає у пропозиції здійснювати обробку отриманих даних відносно всіх систем ІоТ, які під’єднані до хмарної технології на боці сховища та надавати послуги з прогнозування похибок, надійності, термінів проведення повірочних робіт з врахуванням впливу умов експлуатації вимірювальних каналів.