МЕТОД ВИБОРУ ЛІДЕРА ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ КОМУНІКАЦІЇ В РОЇ БПЛА - ВОЛОКИТА, Артем; МЕЛЕНЧУКОВ, Микита (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Сучасні безпілотні літальні апарати дедалі частіше застосовуються у складі рою, де необхідна координація дій та надійний обмін даними між елементами системи. У статті запропоновано метод вибору лідера, спрямований на підвищення ефективності та стійкості комунікацій у розподілених системах. Метод враховує топологію рою та обмеження радіусу зв’язку, що дозволяє зменшити затримку передачі та навантаження на вузли-ретранслятори. Проведене моделювання показало зменшення середнього та максимального часу передачі до 15%, а також зниження ретрансляційного навантаження до 42% у топологіях зі значними обмеженнями зв’язності. Отримані результати підтверджують доцільність застосування методу для підвищення ефективності та безпеки групового польоту БПЛА.